Hlavní obsah

Slovácko pokračuje v pití mladých vín. Přijedou i vojska tří císařů

Novinky, Zdeněk Šmýd

Kdo nenavštívil žádnou ze svatomartinských ochutnávek vín, má na Slovácku další šanci. Velké slavnosti chystají na nejbližší víkend Mutěnice nebo Bzenec. Horňácká Louka přivítá lidové vypravěče.

Foto: Zdeněk Šmýd

Vojska tří císařů potáhnou Bzencem a skončí i s návštěvníky akce u vína ve sklepích pod sokolovnou.

Článek

Tažením vojsk tří císařů s následnou bitvou u zámku začínají vždy Svatomartinské slavnosti ve Bzenci. Hlasitá střelba pušek i děl se ponese kilometry daleko tuto sobotu (17. 11.) po čtrnácté hodině. V 15.30 po skončení bojů začne ochutnávka mladých i ročníkových vín ve sklepích pod sokolovnou s tradičním vyhlášením vinné „superstar“.

Přesunem bzenecké akce dojde paradoxně k situaci, kdy budou nedaleko od sebe dvě velké vinařské slavnosti, každá ale zasvěcená jinému patronovi. V Mutěnicích totiž každoročně vinaři otevřením svých sklepů neslaví sv. Martina ale sv. Kateřinu. V lokalitě Búdy, kde jich je více než pět set, otevře od 10.00 do 19.00 sedmnáct z nich a pozve kolemjdoucí na mladá vína ročníku 2018.

Pokud máte ale už vína dost a sv. Martina jste oslavili dostatečně, máte možnost se jít na Slovácko po chuti zasmát. Horňácká obec Louka pořádá opět pořad věnovaný lidovým vypravěčům nazvaný Humor – koření života. Baviči z Moravy a Slovenska povypráví od 17.00 v kulturním domě historky ze života a samozřejmě zavzpomínají na legendárního vypravěče Vaška Mlýnka z nedalekého Kuželova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám