Hlavní obsah

Slezskoostravský hrad žil první pomocí

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záchranný tým OS ČČK Ostrava uspořádal v neděli 2. června v areálu Slezskoostravského hradu již 6. ročník akce Hrad žije první pomocí 2013. Akce se konala pod záštitou náměstkyně primátora města Ostravy Simony Piperkové a za finanční podpory města Ostravy.

Foto: Josef Zajíc

Zdravotnice Městské nemocnice Ostrava vyšetřují krevní tlak, hladinu cukru v krvi. 2.6.2013

Článek

Pro návštěvníky byl připraven kvalitní a zajímavý program. V rámci akce probíhala soutěž nezdravotnických složek Integrovaného záchranného systému v poskytování první pomoci.

Do akce se zapojily zdravotnice Městské nemocnice Ostrava, které v průběhu celého dopoledne a odpoledne zdarma vyšetřovaly krevní tlak, hladinu cukru v krvi a asi v 600 případech provedly pro zájemce vyšetření plosky nohy. S výsledkem se pak mohli lidé obrátit na odborníky.

Městská policie Ostrava tu měla několik stanovišť, na kterých její zástupci ukazovali veřejnosti vybavení, ale také přímo akční ukázky jak si mají počínat v případě autonehody, kdy se chodkyně dostala pod auto. Zvláště pak pro děti byla atraktivní ukázka slaňování dvou příslušníků kynologické jednotky: Naděždy Kramolišové s fenkou Nicky a Miroslava Kučery s pejskem Adrou. Ti po slanění do zříceného baráku předvedli vyhledávání zasypaných lidí.

Zajímavé ukázky své techniky a vybavení připravili členové Báňské záchranné služby z Ostravy-Radvanic při komentované ukázce. "Máme zde kompletní potápěčské vybavení do poměrně velkých hloubek a v případě potřeby i dekompresní komoru. Pomáhá nám také mobilní malá ponorka, která je vybavena vším potřebným, aby si záchranáři  ještě na povrchu mohli udělat představu do jaké akce a prostředí půjdou. Jsme schopni zvládat veškerou lezeckou techniku ve výškách i hloubkách. Spolupracujeme s Integrovaným záchranným systémem MSK a celé České republiky," sdělil při komentované ukázce Ing. Ladislav Békeš, směnový technik BZS. Pro diváky byla připravena plošina, která má možnosti dostat se až do třicetimetrové výšky.

Jako doprovodný program proběhlo vystoupení Krajské asociace Sportu pro všechny. Děti se předvedly v pódiových skladbách. Jako vždy bylo zajištěno občerstvení. Vstupné na akci bylo dobrovolné. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám