Hlavní obsah

Slavný malíř František Kupka bude mít ve svém rodišti památník s bustou

Novinky, Dana Ehlová

Česko-francouzské dny, které se uskuteční v rodném kraji malíře Františka Kupky, zahrnují mnoho akcí. Mezi nejvýznamnější patří odhalení památníku Františka Kupky na náměstí v Opočně a výstava Ženy v životě a díle Františka Kupky v prostorách renesanční radnice v Dobrušce.

Foto: Adolf Loos Apartment and Gallery (archiv)

Busta slavného malíře Františka Kupky.

Článek

Obě akce jsou naplánovány na sobotu 24. června a k jejich realizaci zcela zásadním způsobem přispěl nositel Mezinárodní ceny Trebbia 2017 za podporu kultury a umění Vladimír Lekeš.

V 10.30 hodin proběhne v Opočně, které je rodištěm slavného malíře, u příležitosti připomínky šedesáti let Kupkova úmrtí slavnostní odhalení pomníku Františka Kupky.

Bustu pro opočenský pomník darovali Vladimír Lekeš, majitel společnosti Adolf Loos Apartment and Gallery, a George Waldes, nejstarší syn slavného sběratele, mecenáše umění a továrníka Jindřicha Waldese. Jindřich Waldes byl také nejbližší přítel a jediný podporovatel Františka Kupky. George se zase u Kupky učil v dětství malovat a Kupka ho spolu s paní Kupkovu učil francouzštině. Pomník s bustou bude zdobit opočenské Kupkovo náměstí.

Následná výstava věnovaná tvorbě Františka Kupky, jednoho ze zakladatelů moderního abstraktního malířství, s názvem Ženy v životě a díle Františka Kupky, se bude konat v renesanční radnici v Dobrušce, kde Kupka prožil své mládí.

Vystaveny budou originály Kupkových obrazů - Cocorico, Milenci, Koupající se a originál bronzové busty Eugenie Straub-Kupkové, zapůjčené Adolf Loos Apartment Gallery Vladimíra Lekeše.

V září 2017 dojde ke slavnostnímu odhalení identického pomníku ve městě Puteaux, který jej bude symbolicky spojovat s městem Opočno. V Puteaux, ležícím na levém břehu Seiny v blízkosti Paříže, strávil František Kupka většinu svého života a také tam zemřel. Obě města nedílně spojená se životem malíře podepsala již v roce 2010 smlouvu o partnerství.

Dárce uvedl: „Busta pro památníky je dílem Jana B. K. Vlacha (1904-1962), velmi oceňovaného sochaře, který většinu života strávil ve Francii. Byl žákem u Jeana Bouchera na pařížské akademii. Vytvořil mimo jiné i bustu Edvarda Beneše. Podle George Waldese se na soše autorsky podílel i František Kupka.

Busta, kterou získal právě Jindřich Waldes od Kupky, původně zaujímala čestné místo ve Waldesově obrazárně v Americké ulici v Praze, poté byla v roce 1939 zabavena gestapem spolu s dalším Waldesovým majetkem a následně umístěna v Zemské, později Národní galerii v Praze. Po roce 1996 se vrátila do rukou dědiců původních majitelů.

Autorem fundamentu, který bude slavnou Kupkovou bronzovou bustou osazen, jak v Opočně, tak i v Puteaux, je akademický sochař Marian Karel.”

Reklama

Výběr článků

Načítám