Hlavní obsah

Slavnosti shánění stád z letních pastvin jsou příležitostí prožít krásný víkend v Alpách

Novinky, Roman Mašín

Alpské regiony mají jednu krásnou tradici. Slavnostní shánění stád z letních pastvin do údolí, kde tráví zimu. V různých zemích a regionech mají různé názvy, ale vždy jde o to samé - jakýmsi způsobem poděkovat zvířatům, že díky nim vždy místní obyvatelé přežívali i v těch nejdrsnějších podmínkách.

Foto: Roman Mašín

Každý sedlák je hrdý na svá zvířata, která často živí celou rodinu. A tak zdobení a pak průvod je pro něj vyvrcholením celoroční práce.

Článek

Alpská údolí nemají dostatek plochy pastvin. Zvířata se proto stěhují přes léto do vyšších nadmořských výšek na horské pastviny. S podzimním ochlazením musí opět na zimu dolů, do statků.

Slavnost shánění stád má vzhledem k různým jazykům a nářečím různé názvy. V němčině je to Almabtrieb, Alpabfahrt, Alpabzug nebo Viehscheid, francouzsky Retour Des Alpages a italsky Desmontegada nebo Desmontegar. Vždy se ale jedná o jednu z nejdůležitějších a největších událostí v roce.

Hvězdami oslav jsou vždy zvířata

V historii bylo vše spojeno i s náboženskými svátky. Při shánění stád se vyjadřovala i prosba o jejich boží ochranu po celý rok. Oslavy nebyly tak organizované, jako dnes. Většinou přímo na pastvinách sedláci ozdobili svá zvířata květinami a větvičkami. Pak se v určený den a hodinu sešli a prohnali ozdobená stáda centrem svých obcí až do jednotlivých statků.

Dnes až na výjimky jsou v době oslav už zvířata týden i dva ve svých stájích. Rodiny ozdobí jen pár zvířat, které potom v průvodu reprezentují celý statek. Samozřejmě dnes jsou oslavy spojeny ve známějších regionech s turismem, a tak nechybí stánky s produkty místních výrobců, řemeslníků nebo programy pro děti. Ve většině oblastí tato slavnost zakončuje letní turistickou sezónu.

Ve Val di Fiemme slaví dokonce dvakrát

V trentinském údolí Val di Fiemme, které je našimi turisty oblíbenou především zimní destinací, je možné vidět dokonce takové slavnosti dvě. Je to dáno i tak trochu tím, že údolí má vlastně dvě střediskové obce.

Jedním je administrativní centrum údolí, městečko Cavalese, a druhým je ekonomické centrum, městečko Predazzo. A tak v Cavalese mohou turisté každý rok počátkem září shlédnout unikátní slavnost Desmontegada de le Caore, tedy shánění kozích stád (v místním nářečí se koza řekne caore - italsky capra). Při této události se drží starodávná tradice a městem opravdu projde celé třísethlavé stádo koz.

V Predazzu slaví v modernějším duchu

Shánění krav se slaví v Predazzu pod názvem Desmontegada de le Vache moderním způsobem, tedy neženou se celá stáda. Oslava je pravidelně v první polovině října (letos 7. října). Průvod prochází v neděli dopoledne, ale program slavnosti jede na plný plyn už od soboty. Součástí oslav je gastronomický "Festival chutí" a samozřejmě místní restaurace připravují speciální nabídky. Součástí jsou např. i komentované prohlídky sýrárny nebo místního pivovaru.

Kde bydlet a jíst?

Ubytování v době slavností je většinou těžší najít přímo v centrech. Ale máme i tajné tipy.

Tři kilometry od Predazza v obci Ziano je útulný rodinný hotýlek Genzianella. Čechy tu znají, protože hotel využívají s oblibou naši sportovci zimních disciplín. V době oslav se návštěvníci s oblibou stravují přímo v centru u stánků, kde jsou k dispozici jídla podle typických místních receptů. Pokud zajít do restaurace tak do té, kam chodí i místní. Restaurace Miola nebo Primoteca jsou právě těmi, kde se dá za místní běžné ceny dobře najíst a kde jídla připravují převážně z místních surovin.

Reklama

Výběr článků

Načítám