Hlavní obsah

Slavnosti koní, historie a řemesel v Kuksu

Novinky, Jaroslav Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před časem jsem odpověděl na soutěž o lístky na Slavnosti koní, historie a řemesel v Kuksu - odpověděl jsem a krátce poté mi přišel e-mail se sdělením, že jsem jeden lístek opravdu vyhrál. Sobotu 27. července jsme tam prožili právě v Kuksu.

Foto: Jaroslav Blažek

Slavnosti koní na Kuksu

Článek

Na celé odpoledne (od 12 do 19 hodin) byl připraven bohatý program, ve kterém si každý příchozí návštěvník určitě vybral něco zajímavého. Letos byl zaměřen na koně a jeho nedílnou součást v historii člověka. Škoda jen, že se některé programy překrývaly a také ne všechny programy byly uvedeny v programu, který byl zveřejněn. A třeba kování koní bychom bez dotazu asi ani nenašli.

Po zahájení nejprve proběhla ukázka „Koňské záchranky“, která předvedla simulovanou záchranu postiženého koně. Netušil jsem, že něco podobného u nás existuje. Po této prezentaci jsme se byli podívat na kování chladnokrevného koně - statného a trpělivého čtrnáctiletého valacha Mišáka pro lesní práci. S Mišákem jsme se setkali ještě i později, když vozil děti.

Mezitím Šmatolánovi se svými koňmi předváděli skok vysoký. S jedním koněm se jim podařilo překonat břevno ve výšce 180 centimetrů. Během odpoledne byli také několikrát představeni starokladrubští koně ze slatiňanského hřebčína. Nejprve byli předvedeni na ruce a vysvětleny jejich charakteristické vlastnosti a diváci byli také stručně seznámeni s historií jejich chovu. Potom ještě vystoupili v představení „Pas de deux“ a „Španělská impresse“.

Zajímavé byly také ukázky senoseče, při níž se předvedli koně s perfektně udržovanou sekačkou, obracečkou a hrabačkou sena.

Další fotografie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám