Hlavní obsah

Slavnost Taneční pouť krajinou byla pro všechny nevšedním zážitkem. Sjely se na ni stovky lidí

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

V sobotu 29. září se v exteriérech hradu Klenová uskutečnila Slavnost - Taneční pouť krajinou. Jediné uvedení tanečně-výtvarného díla připravil Pulsar z. s. a Galerie Klatovy/Klenová v rámci oslav 100 let české státnosti.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Slavnost Taneční pouť krajinou, která proběhla v sobotu 29. září na Klenové, byla pro všechny nevšedním zážitkem

Článek

Choreograf Michal Záhora se pro výjimečnou příležitost oslav české státnosti spojil s P. ThLic. Ing. Petrem Vacíkem, aby skrze taneční obrazy a mluvené slovo provedli poutníky introspektivní cestou vnější krajiny do krajiny vnitřní, posvátné.

Na české umělecké scéně ojedinělé tanečně-výtvarné dílo bylo také tvůrčím setkáním umělců Aleše Hnízdila, Terezy Buškové (UK-CZ), Carla Natoliho (It) a dvanácti profesionálních tanečníků spolu se studenty taneční konzervatoře Duncan Centre.

Představení ve formě site – specific bylo vkomponované do plenéru malebné krajiny v okolí hradu Klenová, sýpky a blízké kaple. Jedinečnost události tkví v její obrazové proměnlivosti v rámci krajiny a pohybu diváků spolu s ní. Autor ctil odkaz předků a prostor, ve kterém žili, jeho řád a duchovní přesah. Slavnost akcentovala výročí vzniku českého státu a oslavila český národ.

„Vítám vás všechny na dnešní slavnosti. Chtěli jsme vás při ní pozvat na symbolickou taneční pouť. Že je taneční je vám zjevné. Symbolické znamená, že sice půjdeme krajinou vnější a budeme se dívat na to, co je mimo nás, ve skutečnosti však usilujeme o to, abychom se dívali dovnitř. Bude to tedy v podstatě pouť meditativní. Prosíme vás tedy o spolupráci na této rovině, protože bez ní by to šlo hůře, a sice nejprve tak, že vás poprosíme o to, abyste vypnuli své mobilní telefony, fotoaparáty i kamery a schovali je, jinak by nám to nefungovalo," řekl na úvod hlavní aktér.

A pak už se lidé vydali na jedinečnou meditativní pouť krajinou, která trvala bezmála tři hodiny.

Slavnost Taneční pouť krajinou

Idea, asistent choreografa: Honza Malík

Námět, režie, choreografie: Michal Záhora

Tvorba a tanec: Helena Arenbergerová, Branislav Bašista, Lenka Kniha Bartůňková, Dagmar Chaloupková, Radim Klásek, Dora Sulženko Hoštová, Tereza Krejčová, Pavel Mašek, Nikola Němcová, Anna Šefrnová, Jana Vaníčková a studenti 4. a 5. ročníku Konzervatoře Duncan centre

Scénář, promluvy: P. ThLic. Ing. Petr Vacík SJ

Spolupráce s koněm: Tereza Dagoury, Antonia Sabathilová

Kostýmy a výtvarné řešení: Tereza Bušková, Mariana Novotná

Scénografie, architekt: Aleš Hnízdil

Hudba: Carlo Natoli, Tomáš Procházka

Realizace díla a produkce: Honza Malík, Petra Štěpánová & Pulsar z.s.

Pulsar, zapsaný spolek, vytváří platformu pro realizaci děl Michala Záhory v oblasti současného tance. Kurátorem činnosti a umělecké práce je Honza Malík. Oba umělci působili dříve v souboru NANOHACH (2004-2016). Prioritně se jedná o tvorbu nových představení ve všech formách, se kterými svět současné taneční tvorby pracuje. Dalším záměrem uskupení je zajistit kontinuální činnost v rámci České republiky a uvádět díla i v zahraničí. Třetí oblastí, kterou si spolek vytyčuje za cíl, je práce na poli vzdělávání. To jak v rovině profesionální, poloprofesionální, tak čistě amatérské.

Reklama

Výběr článků

Načítám