Hlavní obsah

Slavná režisérka Agnieszka Hollandová pokřtí v Praze novou knihu Adama Georgieva

Novinky, Robert Rohál

Velká osobnost světové kinematografie Agnieszka Hollandová pokřtí v sobotu 24. listopadu 2012 novou knihu českého spisovatele Adama Georgieva s názvem „Večeře u spisovatelky“. Křest proběhne od 15 hodin v kavárně Knihkupectví Academia na Václavském náměstí v Praze.

Foto: archiv Adam Georgiev

Slavná režisérka Agnieszka Hollandová přijede do Prahy.

Článek

Sociálně-kritická próza Adama Georgieva se odvíjí na pozadí vztahu dvou literátů, mladého spisovatele a zralé spisovatelky. Vztahu silného a metafyzického, který se však postupně začíná propadat do hlubin nejen osobního a profesního rozkolu, ale také generačního sporu. Ona je vězněnou disidentkou a významnou představitelkou roku 1989, on je autorem etablujícím se až dlouho po něm. Tam, kde ona je loajální k novému režimu, neboť stála u jeho zrodu, on říká v rozhovoru pro zahraniční deník: „Dal bych přednost cenzuře před diktátem trhu“. Z oboustranného citu se stane zápas, zápas o bytostnou historickou identitu, o cenu vlastního utrpení každého z nich. Relativitu svobody a vhodnosti uměleckého prostoru.

Hollandová a Georgiev spolu již v minulosti navázali tvůrčí spolupráci, když režisérka rimbaudovského snímku „Úplné zatmění“ napsala předmluvu k jeho knize „Arthure, ty děvko umění“ (Dopisy Paula Verlaina Arthuru Rimbaudovi) z roku 2010. V rozhovoru pro deník Právo (6. 8. 2011) Georgiev citoval slova z jejího dopisu: „Zdravím Vás vřele, poslední dopis byl skvělý. Agnieszka.“

Adam Georgiev (1980, Praha) je český básník a prozaik. Upozornil na sebe především básnickou sbírkou „Básník Trýzeň Kat“, za kterou získal dvě nominace na Knihu roku 2007 v Lidových novinách, a homosexuální prózou „Planeta samých chlapců“ (2008). Mariusz Szczygiel v knize „Udělej si ráj“ napsal, že „Georgievovy knihy jsou knihami o hodnotách“. V Polsku je Georgiev více oceňovaný než u nás, vydává ho prestižní Krytyka Polityczna. Na Jagellonské univerzitě v Krakově také vznikla diplomová práce o jeho tvorbě.

V knize "Večeře u spisovatelky", jejíž postavy, jména a děje jsou údajně smyšlené, se objevují jména jako Havel, Kundera, Kohout, Vaculík, Fuks, Gott, Hutka, Chuchma, Kraus, Viewegh, Hůlová, Trefulka, Křivánek, Dostál, Žáček nebo Fibingerová.

Knihu vydává pražské Nakladatelství Petrklíč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám