Hlavní obsah

Skutečský festival odstartuje jeden z programových vrcholů - Smetanova Má vlast

Novinky, Matěj Zelinka

Festival Tomáškova a Novákova hudební Skuteč zahajuje na přelomu listopadu a prosince předprodej vstupenek na svůj v pořadí XIII. ročník. Klasická hudba, ale i spřízněné žánry, opera, muzikál i nové hudební projekty převezmou vládu nad městem v období od 28. února do 7. května 2016.

Foto: Matěj Zelinka

Symfonický orchestr Českého rozhlasu

Článek

Jeden z programových vrcholů je připraven hned na slavnostní zahájení. Cyklus symfonických básní Bedřicha Smetany Má vlast, kterým každoročně začíná Pražské jaro, festivaloví návštěvníci ve Skutči uslyší v podání Symfonického orchestru Českého rozhlasu.

Příznivce operety jistě potěší titul J. Offenbacha Krásná Helena v provedení Severočeského divadla Ústí nad Labem. Čestnou cenu festivalu Opera 2015 za divácky nejlepší inscenaci získala opera L. Janáčka Její pastorkyňa ze Slezského divadla v Opavě. V rámci festivalu bude uvedena v polovině března. Jedinečným zážitkem bude taneční muzikál Edith – vrabčák z předměstí s vynikající Radkou Fišarovou. Divadlo J. K. Tyla v Plzni uvádí představení s obrovským úspěchem už od roku 2000 a hraje se i v Praze.

Nepopiratelnou přitažlivost mají i koncerty komorní. Alfred Strejček a Štěpán Rak představí v prostředí skutečského kostela svůj další koncertní program, tentokrát věnovaný Mistru Janu Husovi. Do stejného kostela je situován i koncertní pořad pro školy. Zapomenuté hudební nástroje dávných staletí oživí soubor Solideo.

V městském muzeu proběhne Večer poezie a prózy s harfou v podání Valérie Zawadské a Lydie Härtelové. Regionální tělesa a umělci se představí v kostele v Chrasti, kde zazní Mše C dur L. v. Beethovena. Součástí programu 13. ročníku je tradičně i soutěžní přehlídka dětských a mládežnických sborů O cenu Vítězslava Nováka.

V poslední třetině programu se festivalové publikum může těšit na Felixe Slováčka i Felixe Slováčka jr., kteří vystoupí s orchestrem Komorní filharmonie Pardubice. Originální aranže písní klasických i populárních v podání Gentlemen Singers nechají vyniknout výborné akustice poutního kostela Na Chlumku v Luži.

Do prostoru zimního stadionu ve Skutči jsou připraveny dva velké hudební projekty. Prvním je Vivaldianno: Město zrcadelJaroslavem Svěceným a Michalem Dvořákem a druhým Pink Floyd Classic – další projekt dirigenta Miloše Machka a Filharmonie Hradec Králové s řadou skvělých umělců. Třináctý ročník uzavře koncert nejkrásnějších operetních duet a árií v provedení hradecké filharmonie a sólistů Jany a Václava Siberových.

Od pondělí 30. listopadu vstupují do prodeje nejprve cenově zvýhodněné abonentky. Cena vstupenky, která návštěvníkovi zajistí rezervovaná místa na všech koncertech a představeních, je stanovena na 2750 Kč (úspora 850 Kč). Tyto abonentky jsou přenosné, tzn. nejsou vázány na konkrétního držitele. Abonentky budou v prodeji jeden týden a poté, tj. 7. prosince startuje předprodej vstupenek na jednotlivé akce.

Reklama

Výběr článků

Načítám