Hlavní obsah

Skupova Plzeň rozdala ceny za umělecké výkony v oblasti loutkového a alternativního divadla

Novinky, Alena Lochmannová

V sobotu 11. června byly v rámci 32. Skupovy Plzně v Divadle ALFA slavnostně předány ceny festivalu. V soutěži se utkalo celkem 15 inscenací českých profesionálních loutkových a alternativních divadel, které vybrala dramaturgická rada festivalu z 50 přihlášených.

Foto: Divadlo Alfa

Většina festivalových představení byla vyprodaná, největší zájem byl o Biograf, se kterým do Plzně přijela La Putyka.

Článek

Odborná porota v čele s profesorem Karlem Makonjem rozdala celkem 7 Cen města Plzně a udělila také 6 Zvláštních cen poroty. Dalšími členy poroty byli výtvarnice a scénografka Irena Marečková, loutkoherec a animátor František Váša, divadelní teoretička Eva Kyselová a dramaturg, produkční a režisér Ewan McLaren.

„Loutkové divadlo se nemůže izolovat od ostatních žánrů,” komentoval přítomnost alternativních divadel na Skupově Plzni předseda poroty profesor Karel Makonj. A poukázal na příklad oceněné taneční inscenace La Loba. „Její propojení se světem loutkového divadla je hlubší, než jen přes loutku z kostí,” dodal.

Na programu Skupovy Plzni bylo v průběhu pěti dnů, od středy 8. do neděle 12. června, celkem 39 divadelních a filmových představení, nechyběl doprovodný program v podobě koncertů, výstav či loutkářských dílen.

Do nedělního poledne festival navštívilo zhruba tři a půl tisíce diváků v sálech Divadla ALFA, Papírny, DEPA2015 a Moving Station, dalších přibližně jeden a půl tisíce diváků vyhledalo venkovní akce na Náplavce, na nádvoří Muzea loutek a na zahradě Divadla Alfa. 

Většina festivalových představení byla vyprodaná, největší zájem byl o Biograf, se kterým do Plzně přijela La Putyka. Mezi zajímavými zahraničními hosty diváci ocenili především zahajovací představení německého souboru Thalias Kompagnons and ensemble KONTRASTE Kouzelná flétna, které už deset let sklízí úspěchy na evropských festivalech a nyní se představilo i v České republice. Na Skupovu Plzeň se speciálně kvůli němu vypravili i někteří čeští odborníci na operu.

Mezi zahraničními festivalovými hosty nechyběli dramaturgové loutkářských festivalů např. z dánského Silkeborgu, slovinské Lublaně, japonské Iidy nebo kanadského Montrealu. Jestli si pro hostování ve své zemi vybrali některý z titulů uvedených na Skupově Plzni, se teprve ukáže.

„Festival se letos vyznačoval různorodostí, v jeden den mohli diváci vidět loutkovou klasiku, grotesku, taneční nebo čistě alternativní představení. Řada inscenací vyvolala zajímavé odborné diskuse o směřování loutkového divadla a jeho vstupu do dalších žánrů,” uvedl ředitel Divadla ALFA a ředitel festivalu Skupova Plzeň Jakub Hora.

Další ročník bienále Skupova Plzeň se uskuteční v červnu 2018.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám