Hlavní obsah

Skupina Turbo chystá nový singl i DVD

Novinky, Martina Sihelská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejznámější kapela západočeského kraje Turbo pomalu bilancuje, rok 2015 byl pro ni opět časově náročný, kromě stálých zkoušek odehráli muzikanti sedmdesát koncertů po celé České republice i na Slovensku.

Foto: Martina Sihelská

Z posledního koncertu roku 2015 v Saloonu Roudná.

Článek

Kapela začala hrát v roce 1981 v sestavě Jirka Vondráček – basa, zpěv, lídr kapely, Richard Kybic – kytary, příležitostný zpěv, Jirka Lang – bicí, show v pozadí, nahrávač na Vondráčkovy smeče, Ladislav Vostárek – textař, manažer. Chyběl hráč na klávesové nástroje. V polovině roku už kapela vyjíždí kompletní s klávesistou Láďou Rýdlem.

Za téměř pětatřicet let získala kapela velkou popularitu, která stále pokračuje, byť dnešní složení je už jiné. V kapele hrají Míra Chrástka, Jirka Lang, Petr Šťastný, Martin Laul a manažerem je nyní Petr Klér. Hity nestárnou, na každém koncertě si fanoušci vyžádají například Hráče, Bílý dům či To bude, pánové, jízda.

Šňůru 2015 zakončil velký koncert v Saloonu Roudná v Plzni. Právě tam došlo k loučení s rokem a mnoha přáním všeho nejlepšího do dalších let. Jak uplynulých dvanáct měsíců zpětně hodnotí Jirka Lang?

Sedm desítek koncertů, připomeň nám pár větších akcí?

Byla jich spousta, těžko mohu jmenovat jeden či dva. Vzpomínám si třeba na koncert v Karviné pro rádio Čas, nebo také na skvělou akci na Masters of Rock ve Vizovicích. Ono, když máte před sebou patnáct tisíc posluchačů, tak je to opravdu neskutečný zážitek.

Bylo vše vždy podle plánu, nebo jste se někde museli potýkat s něčím nečekaným?

Nás nejvíce trápí různé zácpy na dálnicích, To nám vážně komplikuje život na cestách za našimi fanoušky. A co také bylo velmi nečekané a nepříjemné, to byla moje náhlá břišní příhoda, kdy jsem neodkladně musel na operaci slepého střeva. Bylo to v srpnu a zrovna den před koncertem v Domažlicích. Operovali mě ihned a já neměl šanci na koncert jet, tak mě rychle zaskočil kamarád bubeník Roman Pezlar. Díky němu koncert pro pět tisíc fanoušků proběhl v normálu.

Jak je to s fanoušky, poznáváte na koncertě stále známé tváře?

Neustále a přiznám se, že mě i těší, když pak přijde i mladší generace a říká, že se jim naše hudba moc líbí.

Co tvorba, není na obzoru nějaká novinka?

V současné době doděláváme nové DVD Turbo 35 let. Mělo by vyjít v dubnu tohoto roku. A v podstatě tím zahajujeme rok oslav, kdy naše kapela dosáhne věku 35 let.

Dostala už kapela nějaká přáníčka, například při natáčení v říjnu v Besedě?

Spoustu přání, opravdu moc. Lidé psali nebo nám i volali. Moc nás to potěšilo. V podstatě i v Besedě bylo publikum složeno právě z našich fanoušků z celé republiky.

Jak to členové kapely zvládají, časté hraní, přemisťování se, tlak fanoušků?

Já myslím, že jsou v pohodě. Samozřejmě, nejnáročnější je pro nás to cestování. Ale řekl bych, že ani to nám nějak zásadně nevadí, prostě už jsme za ty roky na to zvyklí.

Jaké jsou nejzajímavější plány pro následující rok?

Mým přáním je, aby vyšlo to nové DVD a pak bych si přál ideálně do léta nový singl. Jako předvoj nového CD. Naši fanoušci už mají hlad po nových písničkách.

Co popřeje kapela našim čtenářům?

Buďte všichni zdrávi a mějte hodně štěstí. A choďte také za námi na naše koncerty, rádi vás vždy vidíme!

Kde si zájemci mohou zakoupit CD nosiče?

Lze to jednoduše najít na našem webu www.turbo-rock.cz, nebo to můžete zkusit v síti obchodů Bontonland či Supraphon.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám