Hlavní obsah

Skrytá zákoutí zámecké zahrady v Mníšku se otevírají návštěvníkům

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu 11. a 12. června se zámek v Mníšku pod Brdy přidá ke každoroční akci Víkend otevřených zahrad. Návštěvníci si prohlédnou zahradu s výkladem průvodce, který je zavede i do dosud nezpřístupněných částí. Uvnitř zámku budou probíhat prohlídky pro dospělé i speciální prohlídky pro děti.

Foto: Anna Čelouchová
Článek

Historie zámecké zahrady v Mníšku sahá do doby po třicetileté válce. Tehdy se rozhodl stavitel nového barokního zámku Servác Engel zasypat bývalý hradní příkop a místo využít k vybudování parku obklopujícího budovu ze tří stran.

Servác byl pečlivý hospodář a o svých výdajích si vedl stavební deník. Každá položka je v něm pečlivě zapsána a zaevidována. Díky němu víme, že už tehdy se rozhodl vybudovat kašnu a kolik stálo potrubí. Servácova kašna je dnes nahrazena jinými, ale dochovala se jiná stavba - sala terrena, která je už od baroka součástí parku.

Sala terrena je prostorem otevřeným do spodní části zámecké zahrady, kam se přicházelo po schůdcích kolem vrchního balkónu. Byla reprezentativně zdobená a sloužila k odpočinku, svačinkám, koncertům a různým kratochvílím. Z balkónu mohlo panstvo sledovat dění pod sebou, tanečky nebo hry.

Spodní terasa mníšecké zámecké zahrady je zatím dosud běžně nepřístupná, ale v sobotu 11. a v neděli 12. června mohou návštěvníci zavítat spolu s komentovanou prohlídkou i do těchto míst.

Uslyší o historii zahrady, o jejím budovateli Serváci i o velkém zvelebiteli a krajináři Karlu ze Schirndingu, který dal ke konci 19. století zahradě romantickou podobu.

Návštěvníci uvidí vzrostlé vzácné dřeviny a projdou se křivolakými cestičkami, odkud uvidí zámek tak, jak ho ještě neznají.

Komentované prohlídky zahrady s výkladem se budou v měsíci červnu konat každou neděli. Pravidelně budou nabízeny i během letních prázdnin.

O víkendu 11. a 12. 6. navštivte také zámek na klasických prohlídkách prvorepublikových interiérů nebo speciálních pohádkových prohlídkách s výkladem pro děti.

Reklama

Výběr článků

Načítám