Hlavní obsah

Škroupův dům v Osicích zatím chátrá

Novinky, Karel Kýr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Osicích se narodil skladatel naší národní hymny (autor hudby k písni Kde domov můj) František Škroup. I když v této vesnici bydlel do jedenácti let, na Osice vzpomínal do konce svého života.

Foto: Karel Kýr

Škroupův dům v Osicích

Článek

Osice se nacházejí na jihu Hradeckého okresu. Při vykopávkách v nedalekém Písníku bylo roku 1866 objeveno na katastru obce pohanské pohřebiště. První historické zprávy o vesnici souvisejí s dějinami Opatovického kláštera, jemuž Osice v 11. století patřily.

V budově staré fary můžete navštívit Škroupovu pamětní síň. Nemá pevnou návštěvní dobu, zájemci o návštěvu se musí ohlásit telefonicky nebo e-mailem (ouosice@email.cz) na obvodním úřadu. Vstupné je 10 Kč.

Při příležitosti 10. výročí vzniku republiky v roce 1928 bylo rozhodnuto postavit místo pomníku kulturní středisko. To bylo pod názvem Škroupův dům otevřeno 16. srpna 1928. Do roku 1951 jako kulturní středisko fungovalo. V současné době je objekt značně zchátralý. Majitelem je obec, na rekonstrukci Škroupova domu byl v roce 2000 založen nadační fond.

V letošním roce obec v Programu obnovy venkova Královehradeckého kraje požádala o dotaci na zpracování projektové dokumentace pro stavební povolení včetně všech odborných posudků na stávající stav Škroupova domu. Obec chce být připravena k případné realizaci rekonstrukce s pomocí příslušné dotace, která by v tomto případě šla použít.

Podle sdělení starosty obce Osice Stanislava Bydžovského se obec finančně podílela na výstavně inženýrských sítí v jejich obcích Osice, Trávník a Polizy, takže na rekonstrukci Škroupova domu nejsou peníze. Může se uskutečnit jen za pomoci dotace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám