Hlavní obsah

Skřivánek oslaví 40. výročí koncertem

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Židlochovický dětský pěvecký sbor Skřivánek zpívá již 40 let. V září 1977 ho v mateřské škole na sídlišti Družba založila učitelka Zdeňka Vrbová za podpory ředitelky MŠ Anežky Říhové. Z původního malého sboru, složeného z několika dětí ve věku 4-6 let, se časem vyvinulo pěvecké těleso o 120 členech.

Foto: Jiří Smutný

Z plakátu k jubilejnímu koncertu

Článek

Zpočátku děti zpívaly pouze jednoduché lidové a umělé písně, které uplatnily při svých vystoupeních při různých oslavách a výročích. Později se repertoár rozšířil o vánoční písně, koledy a nové umělé i upravené lidové písně. V době největších úspěchů v repertoáru nechyběly úpravy aktuálních populárních písní, které děti zpívaly s velkou chutí. V roce 2003 měl sbor nastudováno na 300 písní.

Časem v něm zpívali nejen předškoláci a žáci základních škol, ale i studenti škol středních i vysokých, takže se musel rozdělit na přípravný a koncertní. Skřivánek se brzy vypracoval na výbornou úroveň a přivážel ocenění z domácích a později i ze zahraničních soutěží. Za jeden z největších úspěchů je považováno 1. místo v 6. ročníku Mezinárodního sborového festivalu v nizozemském Veldhovenu v roce 2001. Kromě evropských států Skřivánek zpíval i v USA a Japonsku.

Po celou dobu sbor vede jeho zakladatelka Zdeňka Vrbová, která prakticky celý svůj život zasvětila dětskému pěveckému umění. Má největší zásluhu na tom, že se stovky dětí ze Židlochovic a okolních obcí naučily zpívat a reprezentovat doma i v zahraničí.

K významnému výročí sboru se uskuteční v areálu letního kina v Židlochovicích jubilejní koncert. Stane se tak v neděli 18. června v 16.00 hodin. Kromě přípravného sboru Skřivánka a jeho bývalých členů za řízení Zdeňky Vrbové vystoupí i Martha a Tena Elefteriadu, Michal Němec a Marie Puttnerová ze skupiny Jablkoň a mezzosopranistka Táňa Soto Janošová.

Reklama

Výběr článků

Načítám