Hlavní obsah

Skobácké putování ukončilo v Ústí nad Orlicí turistickou sezonu letošního roku

Novinky, Stanislava Dvořáková

Občanské sdružení Sbor pro záchranu hradu Lanšperka v Ústí nad Orlicí připravilo tradičně na první prosincovou sobotu již 15. ročník zimního turistického pochodu jako rozloučení s okolní přírodou a připomenutím zajímavých míst na vytyčené trase.

Foto: Stanislava Dvořáková

Od časného rána se scházely četné skupinky turistů v Pivnici U Skoby na start Skobáckého putování.

Článek

„Ať přicházíš sem odkudkoliv, my vítáme tě srdečně. Ať zvolíš trasu jakoukoliv, tak ať se ti jde báječně.”

Toto motto Sboru pro záchranu hradu Lanšperka bylo uvítáním učastníků turistického pochodu se startem a cílem v pivnici U Skoby v Ústí nad Orlicí.

Vybírat si zájemci mohli jako obvykle z pěti tras, kdy každá kromě pohledu na usínající přírodu nabízela i poznání nějakého zajímavého místa. V průběhu pochodu na 15 km to byla obec Hrádek, jejíž původ se odvozuje pravděpodobně ze 14.století a malebné údolí potoka Husí krk vedoucí do Řetůvky.

Na dalších delších trasách si mohli účastníci prohlédnout lázeňské městečko Brandýs nad Orlicí, lovecký zámeček v Hájku, barokní kostel Nanebevzetí Panny Marie v Hemži, selská stavení v Oucmanicích, skalní útvary v přírodním parku Peliny v Chocni a empírovou kapli Panny Marie Pomocné v Klopotech se studánkou, jejíž voda byla považována za léčivou.

Deštivá noc a mlhavé ráno odradilo mnoho místních, takže tentokrát větší účast byla zaznamenána u přespolních a ze vzdálených míst. Nejdelší cestu do Ústí nad Orlicí podnikl Václav Kaňka z Nýrska na Šumavě. Pro tyto účastníky jsou od minulého roku připraveny na webu sboru ke stažení mapky, takže se nemusí zdržovat chozením na start na druhou stranu města, ale od nádraží mohou hned pokračovat vybranou trasou a zaregistrovat se až při návratu do cíle.

Letošního Skobáckého putování se účastnilo 184 turistů, kdy na vycházkovou trasu 8 km k rozhledně na Andrlův chlum se vydalo 25 většinou rodinných příslušníků. Nejvíce obsazenou byla trasa 15 km, kterou prošlo 62 dospělých členů a 15 zaregistrovaných čtyřnohých miláčků všech velikostí a ras, kteří na žádost majitelů jsou od minulého roku také odměňováni diplomem, takže i jména Ričák či Sunny se stávají pravidlem.

Další trasy absolvovali zdatnější turisté v počtech 25 km - 25, 35 km - 14 a 50 km - 19 účastníků, kteří se vraceli do cíle v pozdních odpoledních hodinách.

V průběhu dne pak stále přicházeli účastníci tzv. hvězdicového pochodu (odkudkoli na Skobu a zpět) za účelem shledání a pobesedování s přáteli i s pozdravením obětavých funkcionářů této akce.

Pořadatelé sboru, Libor Kubišta, který má na starosti propagační záležitosti a nově i webové stránky a Eva Biedermanová odvedli pořádný kus práce. Hodiny strávené přípravou pro radost druhých, dnes již samých dobrých přátel, se ale nepočítají. Vždyť každý rok je toto setkání nejen rozloučením s turistickou sezonou, ale také shledáním s dobrými kamarády, kterých stále přibývá.

Pohodovou atmosféru celého dne ukončilo předání účastnického listu, turistické vizitky a pohlednice (Pozdrav z turistických pochodů) a tradičního perníčku jako sladkou připomínkou tohoto setkání. Jen závěrečné "Na shledanou příští rok", znělo s povzdechem trochu smutně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám