Hlavní obsah

Sklo, které umí znejistit. Výtvarník Petr Stanický vystavuje na Špilberku

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Také letos pokračuje Muzeum města Brna v tradici každoročních letních výstav českých sklářských výtvarníků. Po legendárních osobnostech, jakými byli manželé Roubíčkovi, Bořek Šípek nebo Jiřina Žertová, se představí výtvarník z mladší generace – Petr Stanický (1975).

Foto: Michaela Budíková
Článek

Stanického dílo vyniká minimalismem, geometrií a syrovostí materiálů: skla i kovu. Důležitý je pro něj site specific princip, respektující prostor, atmosféru a rozvíjející je. Výstava „Petr Stanický: Zpřítomnění místa“ zahrnuje i díla zhotovená přímo pro hrad Špilberk.

Autorovy práce zde vystavená se nacházejí ve východním křídle, instalována jsou v místech běžně pro návštěvníky neotevíraných, v nádherných prostorách hranolové věže, královské kaple a nadbraní. Skleněné sochy imponují i vzbuzují pocit znejistění, monumentální site specific instalace z pozinkovaných sítí v hranolové věži i objekty pracují s optickými klamy.

Sochař a sklář Stanický v duchu site specific respektuje prostor a vnímá a čerpá z jeho energie. Pracuje se vztahem uměleckého díla k místu, jež ho obklopuje. Ty vytvářejí symbiózu, jíž na sebe vzájemné působí a vizuálně se prolínají.

„V hranolové věži stojí proti sobě dvě úzká okna vyplněná onyxem, přes který dovnitř proniká světlo. Tento efekt zvýrazňuji leštěným plechem, který barevné světlo odráží do prostoru. V nadbraní dominuje gotické okno s monumentální skleněnou tavenou plastikou od Stanislava Libenského a Jaroslavy Brychtové. Světelný efekt zesiluji decentními odrazivými skleněnými destičkami, které svým tvarem kopírují keramickou podlahu,“ uvedl Petr Stanický.

„Skrze světelné odrazy skleněných tabulí, chlad ostrých hran, stínohru drátěných sítí či průhledy přes zhuštěná kouřová skla vytváří zvláštní pocit nejistoty. Jeho objekty balancují na hraně stability, pronikají skrze zdi, přesto navzdory tíze materiálů působí lehce a subtilně,“ dodal kurátor Ján Gajdušek.

Petr Stanický studoval na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze v ateliéru sochy a v ateliéru skla v architektuře pod vedením Kurta Gebauera a Mariana Karla. Na New York School of Art absolvoval postgraduální studium a působil v ateliéru neo pop-artového umělce Jeffa Koonse. V současnosti vede ateliér Design skla na Fakultě multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, kde letos získal profesuru. Stanického díla jsou součástí veřejných i soukromých sbírek u nás i v zahraničí.

Výstava Petr Stanický: Zpřítomnění místa se koná od 4. července do 1. září na Špilberku. Komentovaná prohlídka s P. Stanickým a kurátorem J. Gajduškem: 24. července od 16.00.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám