Hlavní obsah

Sklárny ve Světlé nad Sázavou se u příležitosti Svatováclavské pouti otevřou veřejnosti

Novinky, Gabriela Středová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 26. září opět nabídnou sklárny společnosti Crystalite Bohemia ve Světlé nad Sázavou veřejnosti pohled do zákulisí výroby. Den otevřených dveří se již tradičně koná u příležitosti zdejší Svatováclavské pouti.

Foto: Gabriela Středová
Článek

Prohlídková trasa se otevře v 8 hodin a zahrnuje všechny důležité okamžiky výroby skla od tavení skloviny přes lisování ve formách či automatické foukání, leštění a závěrečné opracování.

Prohlídka trvá zhruba půl až tři čtvrtě hodiny a výklad podají odborníci, působící ve sklárnách, zejména obchodní zástupci, ale také někteří z řad odborných technických profesí. Kvůli důrazu na bezpečnost návštěvníků je okruh označen bezpečnostními páskami. Vzhledem k tomu, že prohlídka vede také po schodištích, není možný přístup lidí na vozíčku a dětských kočárků.

Program čeká i na děti – šikovní pejskové Astor a Letinka předvedou, co vše se čtyřnohý přítel dokáže naučit. Sklárny nabídnou přímo ve svém areálu a také v podnikové prodejně své výrobky za zvýhodněné, velmi atraktivní ceny. Akce končí ve 14 hodin.

Dny otevřených dveří pořádá sklárna Crystalite Bohemia ve Světlé nad Sázavou i její sesterský závod Květná ve Strání na Jižní Moravě pravidelně několikrát do roka. Jen za tyto dny projde sklárnami na dvacet tisíc lidí, kteří za výrobky utratí v souhrnu více než jeden milión korun. Individuální exkurze lze samozřejmě domluvit po celý rok. Po celý rok pak mají lidé ve všední dny možnost nakoupit v podnikových prodejnách.

Den otevřených dveří se koná u příležitosti tradiční světelské Svatováclavské pouti, která se koná v sobotu 26. a v neděli 27. září. Ta nabídne po oba dny již tradičně v areálu zdejšího zámku a zámecké zahrady bohatý program pro děti, který zahrnuje tvůrčí dílny a další zábavný program.

V neděli 27. září od poledne se pak budou konat prohlídky světelského středověkého podzemí s průvodcem. Podzemní chodby mají celkovou délku 200 metrů a o jejich prvotním účelu nehovoří žádné písemné prameny. Jejich část vznikla pravděpodobně při pokusech o těžbu rud.

Podle lidových pověstí byly spojeny s dalšími podzemními prostorami historického města, pokračovaly pod řekou Sázavou k zámku a vedly až k hradu Lipnice nad Sázavou. Podrobný průzkum však tyto legendy nepotvrdil. Podzemní chodby přestaly být využívány koncem19. století a téměř upadly v zapomnění. Až v letech 1999 až 2002 skupina místních nadšenců systém chodeb vyčistila, aby mohly být zpřístupněny návštěvníkům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám