Hlavní obsah

Skauti ve Vídni převzali Betlémské světlo

Novinky, Michal Rapco

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již po 25. bylo do Vídně dovezeno světlo z Betlémské basiliky v Izraeli. Tam ho také převzaly delegace skautů a skautek z dalších zemí, kteří ho budou šířit dále jako jeden z novodobých symbolů Vánoc a míru.

Foto: Lucie Šaňáková

Předávání Betlémského světla českému skautovi

Článek

Letos byla pro zapálení Betlémského světla vybrána jedenáctiletá Sarah Schinwaldová, která tak učinila přímo v jeskyni narození Ježíše v Betlémě. Také při slavnostním předávání, které se konalo v sobotu v kostele Neuottakring, hrála jednu z hlavních rolí, kdy předávala Betlémské světlo delegacím z jednotlivých zemí.

Mottem letošního předávání se stal citát z knihy Izaiáš: "Lid, který chodí v temnotách, uvidí velké světlo..." Zástupci všech národů účastnících se ceremoniálu vždy před přepálením Světla pronesli své poselství míru a Vánoc, vztahující se k tomuto tématu.

O mezinárodním významu Betlémského světla svědčí také účast zástupců mnoha nejen evropských (například Belgie, Španělska nebo Lucemburska), ale i zámořských států (USA, Argentina).

V Česku již bylo Betlémské světlo předáno brněnskými skauty na mši v katedrále svatého Petra a Pavla v Brně minulou neděli. Ovšem již v sobotu 17. prosince budou skauti rozvážet Světlo vlaky a bude možno si jej převzít na nádražích po celé České republice. Rozpis míst předání i časů je přístupný na českých stránkách Betlémského světla www.betlemskesvetlo.cz.

Kromě této možnosti také probíhá v mnoha městech a vesnicích lokální roznáška BS, stačí se jen kontaktovat u místních skautů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám