Hlavní obsah

Skauti přivezli do Poličky betlémské světlo

Novinky, Alena Zavoralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plamínek, který symbolizuje přátelství a mír, dorazil v sobotu 22. prosince do poličského muzea. Skauti přivezli z Brna oheň, jenž byl zapálen od věčného plamene v kapli, která je postavená na místě, kde se podle křesťanské tradice narodil Ježíš.

Foto: Alena Jandlová
Článek

O tradici, které pro většinu lidí Betlémské světlo má, se postarali chlapci a děvčata z poličského spolu JUNÁK - svaz skautů a skautek. Ti v nedalekých Svitavách počkali na onen vlak přijíždějící z Brna a poté světlo dopravili do Poličky.

Zde bylo umístěno do Informačního centra a také do Městského muzea a galerie. Tam bude hořet po celé svátky a přijít si pro něj mohou všichni ti, jež si chtějí zapálit své svíce a nechat je jako připomínku hořet plamínkem ve svých domovech.

Tradice šíření světla vznikla v Rakousku v roce 1986. Původně šlo o charitativní počin na podporu nevidomých a slabozrakých dětí. Do Betléma je každý rok pro plamínek vyslán chlapec nebo dívka, kteří vykonali něco dobrého, letecky je dopraví do Vídně a potom se světlo šíří do celého světa.

Motto letošního Betlémského světla: „Bůh viděl, že všechno, co učinil, je velmi dobré…“ (Gen 1, 31)

Pokud i vy máte zájem odnést si do svých domovů kousek tradice, dveře muzea jsou pro vás otevřeny:

Út - ne 9.00 - 12.00, 12.30 - 16.00 hod., 24. prosince od 9.00 do 14.00 hod., 25. - 30. prosince od 10.00 do 16.00 hod., 31. prosince 2012 - 1. ledna 2013 bude centrum pro veřejnost zavřeno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám