Hlavní obsah

Skalní města Broumovska se stala nejoblíbenější destinací, přitahuje i cizince

Novinky, Vratislav Konečný

Skalní města, velká i menší, jsou unikátním přírodním úkazem, který nám závidí celý civilizovaný svět. Není divu, že Broumovsko, kde jsou s přesahem do Polska, vyhrálo první příčku coby nejoblíbenější destinace Česka v soutěži pořádané agenturou CzechTourism.

Foto: CzechTourism

Pískovcové Broumovsko

Článek

Soutěžilo se v pěti kategoriích, z přírodních krás jednoznačně zvítězily pískovce na Broumovsku. Kategorie DestinaCZe byla v soutěži počtvrté.

Dalšími kategoriemi byly: Fénix – znovuzrozený projekt, Kudy z nudy – zážitek pro celou rodinu, Česko jede, Eko-friendly a Baroko všemi smysly. Rozdáno bylo přes 82 000 hlasů.

Zviditelnit Česko ve všech oblastech

„DestinaCZe je stěžejní soutěží agentury CzechTourism, v jejímž rámci každoročně představujeme zajímavé turistické atraktivity napříč Českou republikou. Smyslem soutěže je nejen ocenit vítěze, ale především podporovat trend domácího cestovního ruchu a inspirovat k cestování po regionech České republiky,“ uvedla generální ředitelka CzechTourism Monika Palatková.

Veřejnost letos mohla své favority ocenit formou zlaté, stříbrné a bronzové medaile.

Památky, které prošly obnovou a nyní znovu lákají návštěvníky, soutěžily v kategorii Fénix – znovuzrozený projekt. Právě v této kategorii uspěl citlivě zrekonstruovaný zámek Mitrowicz v Kolodějích nad Lužnicí.

Kategorie Kudy z nudy – zážitek pro celou rodinu inspiruje ke strávení rodinné dovolené. Zde zvítězilo návštěvnické středisko Vodní dům.

Skalní města Broumovska vyhrála v kategorii Česko jede, která je určena všem milovníkům aktivní dovolené. Skalní města zároveň nadchla nejvíce hlasujících a stala se tak absolutním vítězem soutěže.

Z Eko-friendly atraktivit dbajících na ochranu životního prostředí a trvale udržitelný cestovní ruch nejvíce hlasů získala Návštěvnická centra na Šumavě.

V kategorii Baroko všemi smysly uspěl Zámek Valtice.

Výsledky soutěže DestinaCZe 2017:

Fénix – znovuzrozený projekt

1. Zámek Mitrowicz, 2. Zámek Svijany, 3. Dačického dům v Kutné Hoře, 4. DOTEK – Dům Obnovy Tradic, Ekologie a Kultury v Maršově, 5. Centrum Walzel Meziměstí

Kudy z nudy – zážitek pro celou rodinu

1. Vodní dům Želivka, 2. Peklo Čertovina Hlinsko, 3. Pradědovo dětské muzeum v Bludově, 4. Archeopark Chotěbuz, 5. Filmový uzel Zlín

Česko jede

1. Skalní města Broumovska, 2. Beskydská magistrála, 3. Labská stezka – kaňon Labe, 4. Cyklostezka Bečva, 5. Vysočina Aréna v Novém Městě na Moravě

Eko-friendly

1. Návštěvnická centra na Šumavě, 2. Levandulový statek v Bezděkově u Zábřehu, 3. EKOPark Liberec, 4. Domy přírody, osm objektů v ČR, 5. Alternátor – ekotechnické centrum Třebíč

Baroko všemi smysly

1. Zámek Valtice, 2. Broumovský klášter, 3. Západočeské baroko, 4. Zámek Troja, 5. Arcibiskupský palác Olomouc

Absolutní vítěz: Skalní města Broumovska (3355 hlasů)

Celkový počet hlasů ročníku 2017: 26 688

Mezi nejznámější skalní pískovcová města patří kromě skal v broumovském výběžku například Prachovské skály, Česko-saské Švýcarsko, Tiské a Ostrovské stěny, Toulcovy maštale, Klokočské skály, Hruboskalsko, Prachovské skály, Besedické...

Reklama

Výběr článků

Načítám