Hlavní obsah

Šišky, kůra, větvičky - z nich pro skřítky chatičky. V lese u Vojenic vyrostla skřítková osada

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhledna Osičina je zdaleka viditelným lákadlem v Podorlicku. Navíc stojí nad údolím Dřízna s poutním místem, o jehož silném geniu loci se vypráví legendy. A tak se nelze divit, že se v lese nad údolím, a zároveň co by kamenem dohodil od rozhledny, zřejmě zalíbilo skřítkům.

Foto: Dana Ehlová

Jedna z chaloupek ve skřítkovém lese nedaleko rozhledny Osičina u Vojenic.

Článek

Permoníky „vycítily“ děti z okolí, které je dobře znají z pohádkových příběhů, a tak jim začaly na slunném místě pod vysokými smrky stavět chaloupky, aby se právě tady usadili.

Malí stavitelé díky své fantazii využívají „materiál“ z místního lesa – větvičky, klacíky, šišky, mech, kůru, trávu, někteří sáhli také  po kusech starých cihel, které se tu, zřejmě neznámo jak, objevily.

Za krátkou dobu se dá mluvit dokonce o celé osadě, protože tu už vyrostlo na dvě desítky chýšek. Kolemjdoucí na ně upozorňuje tabulka s nápisem "Šišky, kůra, větvičky - z nich pro skřítky chatičky" a dalšími doplňujícími informacemi.

Web skřítkového lesa upřesňuje, jak to bylo doopravdy: „Projekt "Skřítkového lesa" vznikl vlastně náhodou. Děti při procházce s rodiči začaly v lese stavět různé domečky, přístřešky a zahrádky z materiálu, který našly v lese. Tak postupně vznikala další a další stavení. Nyní (píše se květen 2020) jsme se rozhodli, že dané místo otevřeme veřejnosti. Můžete se tedy přijet podívat a zároveň pomoci naším skřítkům postavit nějaké další stavení. Domečky můžete stavět z materiálu, který najdete v okolí. Svým "výtvorem" se také můžete pochlubit, za což budeme rádi. Zašlete nám fotografii na fb Vojenice naše ves nebo Rozhledna Osičina a my ji rádi s vaším souhlasem zveřejníme v naší foto galerii.“

Ti, kdo výzvu vyslyší, se pak mohou navíc odměnit výstupem na rozhlednu a pohledem do krásného kraje pod Orlickými horami nebo naopak sestupem údolí a návštěvou stejně krásného poutního místa Dřízna.

Reklama

Výběr článků

Načítám