Hlavní obsah

Šimpanzička Caila, hvězda plzeňské zoo, vyráží na průzkumy výběhu

Novinky, Vratislav Konečný

Novou atrakcí plzeňské zoo se stala Caila, pětiměsíční samička šimpanze učenlivého. Zoologické zahradě se podařil odchov po 17 letech, narození mláďat je velmi vzácné. Šimpanzí mládě je do 5 let zcela závislé na matce. V přírodě se důsledkem lidské činnosti počet opic stále snižuje.

Foto: zoo Plzeň

Pětiměsíční Caila

Článek

Lidé těžbou dřeva stále zmenšují jejich životní prostředí, dalším negativem je také jejich ilegální odchyt.

Šimpanzi jsou zařazeni do záchranného programu EEP (Evropský záchovný program).

Vozí se na máminých zádech a žužlá ovoce

„Caila pilně posilovala zadní končeny a udělala už první krůčky. Prořezaly se jí první zoubky, díky kterým poznává nové chutě ožužláváním ovoce a zeleniny,“ informovala ošetřovatelka primátů Monika Nováková.

Caila se odváží poodejít od matky již na několik metrů. Při procházce ve venkovním výběhu se vozí na matčiných zádech a bedlivě si prohlíží okolí.

„Caila se už naučila základní sociální návyky ve skupině a umí se dorozumět šimpanzí řečí, například při hře s matkou Zedonjou nebo při příchodu samce Baska. Posledních pár týdnů se na péči o ni podílí i její teta Zizwa, která Cailu hýčká stejně jako její matka. U šimpanzů tomu říkáme tetičkovské chování,“ říká ošetřovatelka.

Další přírůstky

Mláďata odchovávají kromě šimpanzů například vlci hřivnatí nebo přeštická prasata na statku Lüftnerka.

„Za pozornost a podívání ve venkovních expozicích stojí klokani, plameňáci, zebry nebo mistři zvuků giboni bělolící. Za teplých dnů mohou návštěvníci vyhlížet ve venkovním rybníku plavajícího a užívajícího si nosorožce indického Baaabua,“ láká mluvčí plzeňské zoo Martin Vobruba.

Návštěvníkům se už bez omezení otevírá též přilehlý DinoPark. Povinnost nosit roušky platí jen ve vnitřních prostorech, jako je například 3D kino.

Reklama

Výběr článků

Načítám