Hlavní obsah

Šimpanzi v brněnské zoo budou mít nový výběh

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu 13. září byla v brněnské zoo zahájena slavnostním poklepáním na základní kámen stavba venkovní expozice šimpanzů. Areál splňující požadavky 21. století by měl být dokončen za 18 měsíců. Akce se zúčastnil ředitel zoo Martin Hovorka, za město Martin Ander a za dodavatele Martin Stančík.

Foto: Jiří Smutný

Martin Hovorka ukazuje Martinu Anderovi plán nového výběhu

Článek

Dosavadní pavilon šimpanzů patří k nejstarším v celé zoo. Pochází se 60. let minulého století a vyprojektoval ho architekt Otto Eisler. Svými parametry již dnes nevyhovuje, proto bude nahrazen novou a moderní expozicí.

Snahou projektantů nového areálu je poskytnout zvířatům podmínky co nejvíc podobné jejich přirozenému prostředí. Šimpanzi se v novém výběhu budou pohybovat především v korunách stromů a na zem budou sestupovat pouze tehdy, když se budou chtít napít vody z napajedla.

Návštěvníci si budou zvířata prohlížet z asi 100 metrů dlouhé lávky, umístěné ve výšce čtyř až šesti metrů nad zemí. Přibližně uprostřed expozice bude umístěna hlavní vyhlídka. Nový venkovní výběh bude mít plochu kolem 2000 metrů čtverečních a ohraničený bude pět metrů vysokou zdí, upravenou do podoby skály.

„V další fázi zrekonstruujeme také současný pavilon. Na střeše vyroste prosklená nástavba a šimpanzi tak budou mít i v chladnějším období roku k dispozici minimálně 11 metrů vysoký prostor ke šplhání,“ informoval ředitel Zoo Brno Martin Hovorka.

Náměstek primátora města Brna Martin Ander sdělil, že se podařilo vysoutěžit zhotovitele stavby, kterým se stala firma Hochtief, Divize pozemní stavby Morava. Její obchodní ředitel Martin Stančík slíbil: „Uděláme maximum, abyste měli šťastné šimpanze a spokojené návštěvníky.“

Reklama

Výběr článků

Načítám