Hlavní obsah

Silvestrovsko-novoroční ohňostroj rozzáří nebe o šest hodin dřív

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve chvíli, kdy zvednou lidé v osm a půl tisíc kilometrů vzdáleném Bangkoku hlavy k novoročnímu ohňostroji, to samé udělají na tradičně zcela zaplněné pěší zóně v centru Dobrušky.

Foto: město Dobruška (archiv)

Silvestrovsko-novoroční ohňostroj rozzáří v Dobrušce nebe o šest hodin dřív.

Článek

Bude osmnáct hodin středoevropského času a v tomto městě pod Orlickými horami vyvrcholí zářivým představením na nebi Silvestřík pro děti.

Ztemnělou oblohu nad náměstím osvítí stovky umělých hvězd, komet a hvězdiček nejrůznějších barev a tvarů, aby právě nejmladším obyvatelům Dobrušky připomněly, že končí rok 2015. V rodišti F. L. Věka totiž vždy nejprve slaví svoji „silvestrovskou půlnoc“ děti a až po nich přijdou na řadu dospělí, tedy pokud po bujaré dětské oslavě neusnou dříve než jejich ratolesti.

Akce nazvaná Silvestřík pro děti zde má již desetiletou tradici. Ve vánočně vyzdobeném historickém centru úderem šestnácté hodiny pravidelně startuje poslední den v roce program plný soutěží a zábavy pro nejmenší i ty o něco málo starší, který vrcholí "půlnočním" ohňostrojem o dvě hodiny později.

V letošní nabídce nechybí vystoupení Mr. Carla, hudební produkce Tomáše Bartoše nebo hudební videoprojekce na radnici. Dojmy vizuální a sluchové lze průběžně prokládat chuťovými - stánky a stánkaři určitě připraví pro každého něco. Dětem třeba cukrovou vatu, pro dospělé něco ostřejšího, ale stejně sladkého v podobě horkého svařáčku nebo medoviny.

Nedílnou součástí dobrušského dětského silvestra je soutěž O nejkrásnější jednohubku. Z tvarů a nápadů tvůrců doslova přechází zrak. Květiny, housenka, krokodýl, ježci, lodě - to všechno soutěžilo 31. prosince 2014. Velkou raritou byl už legendární "prezidentský člun" i s ležícím lodivodem, kterému k naprosté dokonalosti scházel snad pouze novoveselský rybník.

Jestli autor této originální jednohubky už poslední den loňského roku tušil, že o měsíc a půl později přijede do Dobrušky prezident skutečný, či nikoliv, nelze s určitostí prohlásit. Velká škoda ovšem byla, že hlava státu pak dorazila "pouze" v nablýskané limuzíně a ne na svém pozoruhodném plavidle, aby se porovnala věrohodnost obou...

O vítězi jednohubkového klání rozhoduje zkušená porota složená z jedinců protřelých kuchyní i těch, co by vařečku ve své domácnosti našli asi těžko, o to raději ochutnávají. Autorům exponátů nejvíce lahodících oku porotců vždy patří potlesk všech soupeřů, stejně jako zaplněného náměstí a samozřejmě zajímavé ceny.

... A pak už hodiny na věži renesanční radnice odbijí 18. hodinu a dětská půlnoc i s ohňostrojem je tu.  

Reklama

Výběr článků

Načítám