Hlavní obsah

Seznamte se s pražskými dějinami prostřednictvím osudů jejích obyvatelek

Novinky, Vratislav Konečný

Výstavní projekt Muzea hlavního města Prahy s názvem Praha a její dcery, je pokusem přiblížit pražské dějiny očima a prostřednictvím osudů jejích obyvatelek. Ideální výstava na pošmourné podzimní dny spojená s přednáškami.

Foto: archiv muzea
Článek

Většinou známe náhled na dějinné události z mužského pohledu, poslední dobou se vedou v odborných kruzích diskuse, zda existují ženské dějiny. A opovažte se v dámské společnosti říci, že ne.  

Protože nemůžeme v centru Evropy zůstat stranou, téma se otevřelo i na nové výstavě Muzea hlavního města Prahy. Projekt Praha a její dcery si klade za cíl zprostředkovat ženský svět v průběhu historie a v současnosti.

V muzejních sbírkách i mnoha dalších institucí se nalézá řada předmětů, vzniklých činností Pražanek v různých obdobích, množství artefaktů, které ženy používaly, i některá umělecká díla, která zobrazují ženu v různých jejích životních úlohách a postaveních.

Součástí výstavy je doprovodný program především v podobě konference, seminářů a setkání. První setkání se uskuteční 1. listopadu s psychologem Jeronýmem Klimešem nad knihou Partneři a rozchody, další 15. listopadu se socioložkou Jiřinou Šiklovou, zakladatelkou Centra pro Gender studies Praha a 29. listopadu se Zuzanou Otrubovou a Alenou Aulíkovou o 1. Českém automotoklubu žen Praha.

V jednom ze sálů výstavy je instalován funkční dámský salon s občerstvením.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám