Hlavní obsah

Sestry v Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně se vzdělávají v paliativní péči

Novinky, Dana Lipovská

Sestry z několika oddělení absolvovaly v Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně třídenní kurz paliativní a hospicové péče. Lektoři vzdělávacího centra paliativní péče Elnec školili všeobecné sestry ve Zlínském kraje vůbec poprvé.

Foto: Adéla Čuříková
Článek

Akce se zúčastnilo 25 sester z vybraných oddělení, například ARO, Centra klinické onkologie, plicního oddělení, chirurgie nebo interny.

Paliativní péče se poskytuje pacientovi, který trpí nevyléčitelnou chorobou v pokročilém či terminálním stadiu. Jejím cílem je zmírnit bolest i další tělesná a duševní strádání, zachovat pacientovu důstojnost a poskytnout podporu jeho blízkým.

„Součástí kurzu jsou kromě teorie hlavně praktické ukázky a komunikační nácviky. My samy lektorky jsme sestry z praxe, kde pracujeme s pacienty v konečné fázi života, a snažíme se zkušenosti a vědomosti předat dál. Hlavními tématy kurzu jsou přístup k léčbě bolesti, komunikace, duchovní a etické aspekty, práce s pacientem či příbuznými v jeho posledních hodinách života a mnoho dalšího,” uvedla lektorka Anna Michlová.

„Za velmi důležitý považuji také blok sebepéče, který je zaměřen na péči o nás, zdravotníky. Na sebe totiž často zapomínáme,” dodala.

Vzdělávání v oblasti paliativní péče se budou zdravotníci v Krajské nemocnici T. Bati více věnovat i do budoucna.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám