Hlavní obsah

Senioři z klubu Pohoda putovali po stopách Boženy Němcové

Novinky, Dana Ehlová

Klub seniorů Pohoda v Kostelci nad Orlicí slaví letos pětapadesát let od svého vzniku. Oslavy trvají v podstatě celý rok a jsou velice pestré. Akce střídá akci - tou zatím poslední byl zájezd nazvaný Putování po stopách Boženy Němcové, na který se padesátka "pohodářů" vydala 21. září.

Foto: Ludmila Doležalová

První zastávkou členů klubu seniorů Pohoda bylo Muzeum Boženy Němcové v České Skalici.

Článek

Nejprve kostelečtí senioři navštívili Muzeum Boženy Němcové v České Skalici, kde jim poutavý a opravdu fundovaný výklad poskytla průvodkyně Mgr. Flegrová. Po jeho skončení dokonce mnozí z účastníků prohlašovali, že si někdy musí prohlídku zopakovat.

„Měli jsme například možnost vidět první vydání Babičky i s podpisem Boženy Němcové, zkrátka opravdové skvosty. Expozice je skvěle nainstalovaná, působivá, prostě báječná!” uvedla vedoucí klubu seniorů Pohoda Miroslava Nováková, která celý zájezd pro svoje "ovečky" připravila.

Další zastávkou dříve narozených z klubu Pohoda byly Ratibořice, konkrétně letos v květnu otevřené herecké muzeum, pojmenované Herecký dům VIKTORKA. Osazenstvu zájezdu se osobně věnoval režisér Tomáš Magnusek, který za tímto projektem stojí od nápadu až po vlastní realizaci. Z úst nejpovolanějších se tedy senioři dozvěděli o záměru a poslání muzea a zároveň se seznámili s expozicí.

Dobrý oběd ve venkovském hostinci ve Zblově doplnil energii, potřebnou k absolvování druhé části programu. K velké radosti hlavní organizátorky a vedoucí klubu seniorů projel zájezdový autobus také obcí Červená Hora, kde s rodiči žila opravdová Viktorka (Židová), míjel Slatinu, tedy místo, kam chodila do školy, a projížděl krajem, kde už jako starší bloudila, když se stranila lidí.

Putování po stopách Boženy Němcové končilo v Červeném Kostelci, kde navštívili domek, v němž po svatbě autorka známé Babičky necelý rok žila. I tam měli štěstí na zajímavý výklad, který přinesl mnoho zážitků.

Jako poděkování i na památku zde předali srdce z proutí ozdobené stuhou a kytičkou. Pak jejich kroky vedly  k symbolickému hrobu Viktorky na zahradě u domu. 

„Kytičku jsme položili u jejího pomníčku na zahradě u domku, kde v Červeném Kostelci žila Božena Němcové hned po svatbě,” uvedla Miroslava Nováková a doplnila, že jako výraz obdivu společně zapálili také svíčku.

Téměř všichni absolvovali i výstup na kopec a navštívili hřbitov, kde v urnovém háji hned za vstupní branou odpočívá vnučka spisovatelky Miloslava Maudrová. Přitom, alespoň pomyslně, byla Božena Němcová po celou dobu s nimi.

Reklama

Výběr článků

Načítám