Hlavní obsah

Senioři se seznámili s historií zámku Uherčice

Novinky, Jiří Smutný

Domov pro seniory Akátový dům v Rajhradě, Městečko 52, připravil na středu 27. září pro svoje obyvatele i širokou veřejnost přednášku o zámcích na Znojemsku a v Uherčicích.

Foto: Jiří Smutný

Seniorům přednášel Ivan Zálešák

Článek

Přednášku spojenou s promítáním fotografií si připravil Ivan Zálešák, zkušený průvodce z Památníku písemnictví na Moravě se sídlem v rajhradském klášteře. Zaměřil se zejména na Uherčice.

Posluchači se dověděli, že zatímco za Rakouska-Uherska ležely Uherčice na půli cesty mezi Vídní a Prahou a významní pocestní proto na místním zámku nocovali, po vzniku Československa se staly bezvýznamnou pohraniční obcí a dokonce součástí vojenského pásma.

Posledním soukromým majitelem zámku byl Ital Oktavián Collalto et San Salvadore. Tomu byl v roce 1945 tento majetek zkonfiskován s mylným odůvodněním, že jde o německý majetek. Když uspěl se stížností na toto rozhodnutí, nic se nezměnilo, protože byl novým rozhodnutím označen za nepřítele státu.

Objekt pak využívala naše armáda, v jedné části byl ústav pro převýchovu žen a později objekt získalo ministerstvo zemědělství. Protože však do údržby stavby a potřebných oprav nikdo ze správců neinvestoval, zámek postupně chátral.

Ke změně došlo až v několika posledních letech, kdy se zámek dostal pod ministerstvo kultury. Od té doby se sice pomalu, ale přece jen rozjely opravy některých částí památky a objekt byl částečně otevřen pro veřejnost.

Jako zajímavost se senioři dověděli, že se na zámku natáčela filmová pohádka Svatojánský věneček, v níž si roli krále zahrál Bolek Polívka. A že v zahradě zámku stojí dvě zvláštní stavby, obelisk a umělá zřícenina hradu.

Reklama

Výběr článků

Načítám