Hlavní obsah

Senioři s Rotopedtours a Pěškotours obkroužili celou zeměkouli

Novinky, Šárka Nováková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V těchto dnech probíhají slavnostní zakončení již tradiční seniorské akce Rotopedtours a Pěškotours. Také otrokovický Senior se přidal k 1 405 účastníkům z 62 zařízení z celé republiky, kteří v říjnu ušlapali pěšky nebo na rotopedu dohromady 67 247 km a symbolicky tak přešli Zemi po rovníku.

Foto: Klára Samohýlová

také motomed pomáhá při rozcvičování kloubů

Článek

Nejedná se o soutěž, vždyť pro někoho, kdo potřebuje k pohybu chodítko nebo berle, je překonání několika metrů stejný výkon jako pro jiného několik kilometrů. Ovšem společně se podařilo 13 účastníkům ze Senioru C za měsíc říjen ujít a ujet vzdálenost 322 km a symbolicky tak navštívili rakouský Linec. A 28 účastníků ze Senioru B společně „došlo“ až do bulharské Sofie, tedy úctyhodných 1 178 km! Věk opravdu není na překážku, k této vzdálenosti totiž aktivně přispěl i zdejší nejstarší uživatel, který chodí po světě už rovných 100 let.

Nejvíce účastníků volilo chůzi, někteří využili také rotoped nebo tzv. motomed, který umožňuje šlapáním rozcvičovat klouby i lidem se sníženou pohyblivostí. Jak uvedla jedna z klientek: "Akce jsem se zúčastnila, protože jsem zvyklá se hýbat. Už v mládí jsem chodila do Sokola."

Průměrná vzdálenost připadající na jednoho účastníka z řad seniorů byla za měsíc 47 km, tedy asi 1,5 km za den. Každodenní chůze u mnoha mladých a zdravých lidí v dnešní době bohužel této úrovně často ani nedosahuje. 

Jednalo se již o 6. ročník Rotopedtours a 3. ročník Pěškotours, společně překonaná vzdálenost 67 247 km byla dokonce o více než polovinu delší než je rovník, což byl hlavní cíl. Svým rozsahem jde o ojedinělou akci i v mezinárodním měřítku, v letošním roce se přidalo ještě téměř o 300 seniorů více než loni. Tak hojná účast byla možná díky finanční podpoře Nadace Taťány Kuchařové Krása pomoci a každodenní motivaci pracovníků ze zařízení pro seniory, organizaci zajistilo občanské sdružení Národní síť podpory zdraví. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám