Hlavní obsah

Seminář ve zlínské nemocnici přiblížil novinky z oblasti dermatologie a onkologie

Novinky, Dana Lipovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Krajské nemocnici T. Bati se uskutečnil mezioborový seminář pro dermatovenerology a onkology ze Zlínského kraje. Akce pořádaná kožním oddělením zlínské nemocnice se koná každoročně, letos byl seminář zaměřen na problematiku kožní toxicity při moderní onkologické léčbě.

Foto: Adéla Čuříková
Článek

S nástupem cílené onkologické léčby se lékaři setkávají s vysokým počtem pacientů, u nichž se vyskytují nežádoucí účinky na kůži, které mají nezanedbatelný vliv na kvalitu života pacientů.

„Diskutovali jsme o tom, jak ošetřovat kůži při probíhající radioterapii a moderní léčbě nádorových onemocnění, součástí semináře byly i konkrétní příklady pokročilých melanomů včetně kožních komplikací při léčbě,” uvedla Hana Tomková, primářka kožního oddělení krajské nemocnice. V medicíně podle jejích slov vzniká nová disciplína nazývaná podpůrná onkodermatologie, která se zaměřuje na zdraví kůže.

„Jejím cílem je kontrola symptomů a zlepšení kvality života, což umožní pokračování život prodlužující onkologické léčby,” doplnila primářka Tomková.

„Kolegům jsme přiblížili novinky v léčbě metastatického maligního melanomu, věnovali jsme se také kožní toxicitě při radioterapii a biologické léčbě,” dodal Milan Kohoutek, primář onkologického oddělení.

Semináře se zúčastnilo 40 odborníků v oboru dermatovenerologie, onkologie a plastické chirurgie. Zdravotníci z Kožního oddělení Krajské nemocnice T. Bati provedli v roce 2017 více než 30tisíc vyšetření. Kožní lékaři ve zlínské nemocnici v loňském roce diagnostikovali více než 600 zhoubných kožních nádorů.

Reklama

Výběr článků

Načítám