Hlavní obsah

Seminář Motivace v baťovském systému vyvrcholí besedou s vnoučkou J. A. Bati

Novinky, Michaela Mitáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně připravilo na úterý 15. září seminář s názvem Motivace v baťovském systému. Programu se zúčastní i vnučka Jana Antonína Bati - Dolores Baťa Arambasic. Seminář se uskuteční v kavárně ve 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU ve Zlíně.

Foto: archív 14|15 BAŤŮV INSTITUT
Článek

Dopolední odborná část i doprovodný zábavný program je věnován připomenutí 50. výročí úmrtí Jana Antonína Bati, který byl nástupcem a pokračovatelem zakladatele firmy Baťa a geniálního podnikatele Tomáše Bati, svého nevlastního bratra.

„Dopolední odborná část přinese příspěvky, které se vztahují k různým oblastem, aspektům, formám a cílům motivace, jak ji baťovský systém využíval. Druhý blok bude věnován vybraným studentským prezentacím projektu Baťovská hesla dříve a dnes, kdy si studenti středních škol jedno z hesel vybrali, zamysleli se nad jeho významem v minulosti i dnes,“ přiblížila obsah odborné části organizátorka semináře a také jedna z přednášejících Hana Kuslová, historička Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

Baťovská hesla byla podle Hany Kuslové všudypřítomnou součástí firemní strategie. Byla umístěna na tovární zdi, v prodejnách, dílnách i veřejných prostorech. Obracela se na jednotlivé skupiny spolupracovníků, ale i na širokou veřejnost. Věnovala se konkrétním tématům, ale používala i formulace nadčasové a zdánlivě s výrobou vůbec nesouvisející.

Hesla doporučovala například i neustálý rozvoj osobnosti v oblasti duševní nebo šířila myšlenky služby veřejnosti. „Většina baťovských hesel, možná že všechna, jsou využitelná i dnes. Bude se lišit způsob jejich využití, podoba jejich představení zájmovým skupinám a metoda používaná k jejich šíření. Jejich obsah a smysl je nadčasový,“ poznamenala Hana Kuslová.

Závěr dopoledního programu bude věnován projekci filmu Jiřího Žáka Mateřské město. I tento film je vlastně výsledkem baťovské motivace. Odkaz baťovské minulosti zachycený v expozici Princip Baťa: Dnes fantazie, zítra skutečnost inspiroval autora k vytvoření svébytného uměleckého díla.

Zlatým hřebem celého semináře je účast vnučky Jana Antonína Bati, paní Dolores Baťa Arambasic, která se účastní celého programu. Jan Antonín Baťa byl nejvyšším představitelem firmy Baťa od tragické smrti Tomáše Bati v červenci 1932 až do znárodnění. Po druhé světové válce byl odsouzen Národním soudem a teprve v roce 2007 bylo jeho jméno očištěno.

Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně vydalo k 50. výročí jeho úmrtí studii Národní soud versus Jan Antonín Baťa, která mapuje průběh procesu s využitím pramenů nejen ze zlínského státního okresního archivu, ale i z centrálních archivů pražských. Tato studie bude rovněž představena v rámci programu semináře.

Pořadatelé semináře zároveň využili laskavosti České televize a tvůrců dokumentu ze seriálu Šumné stopy, dílu nazvaného Brazílie Jan Antonín Baťa, architekta Davida Vávry a režiséra Radovana Lipuse, kteří film loni v listopadu v Brazílii natáčeli. Účastníci odpolední části semináře, tedy uvidí snímek, který je věnován dílu Jana Antonína Bati v jeho nové domovině po druhé světové válce. Mohou také s tvůrci filmu, autorkou knihy a samozřejmě se vzácným hostem, paní Dolores Baťa Arambasic hovořit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám