Hlavní obsah

Šéf lyžařské školy Jiří Nakládal: Své vlastní děti zásadně neučím

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lyžařská sezóna se díky příznivému počasí konečně rozbíhá a řadu dětí čekají v nejbližších dnech jejich vůbec první krůčky na lyžích. Odkdy je vlastně vhodné děti učit lyžovat? Jak výuku správně načasovat, aby byla pro dítě opravdu užitečná? A jsou děti učenlivější než dospělí?

Foto: Josef Vrážel

Výuka lyžování musí být pro děti především zábavou.

Článek

Přečtěte si více v rozhovoru s Jiřím Nakládalem, šéfem a zkušeným instruktorem lyžařské školy Sunski ve Ski areálu Razula ve Velkých Karlovicích a ve Ski areálu Bílá v Beskydech.

Kdy je podle vašich zkušeností vhodné začít s výukou lyžování?

Doporučujeme začít zhruba ve třech letech, kdy už má dítě rozvinuté rovnovážné schopnosti. Jakmile je zkrátka schopné ustát na jedné noze, zvládne i lyžování s principem změny zatížení lyží. Pro výuku nejmenších dětí určitě doporučujeme individuální lekce, které jsou efektivnější. U větších dětí se zase osvědčila skupinová výuka. Pro školáky je to větší zábava a jsou ochotnější se něco učit, je í více motivující.

Děti nemívají při výuce lyžování moc trpělivosti. Jak k ní přistupujete?

Výuka musí být pro dítě hrou, to je naše základní pravidlo. S úplnými začátečníky se nejdříve učíme chodit na sněhu v lyžařských botách, což zní možná zvláštně, ale pro děti je to nový pohyb, který je potřeba jim vysvětlit. Pak zkoušíme první krůčky na lyžích po rovince, jízdy na mírných kopečcích s dojezdem na rovinu, s využitím pojízdných koberců, a protože děti bývají velmi bystré, již od druhé lekce s nimi chodíme na vlek a zkoušíme první obloučky.

Je důležitá i denní doba výuky?

Ano, zvláště u menších dětí je nutné plánovat lekce s ohledem na denní režim. Není dobré trefit se do času, kdy je zvyklé dítě spát, nebo by mohlo mít hlad. Výuka je vysilující a dítě by na ni mělo přijít v dobré fyzické i psychické pohodě. Může se stát, že volno v lyžařské škole právě není, v takovém případě je dobré denní režim přizpůsobit, například dát dítě dříve spát. U malých dětí doporučuji maximálně hodinu výuky denně, ale několik dnů po sobě, u větších dětí to již mohou být dvě i čtyři hodiny, například s přestávkou na oběd. Pro zvládnutí základů lyžování se doporučuje čtyři až osm hodinových lekcí.

Starší generace se často učila lyžovat pod vedením svých rodičů, bez lyžařských škol…

Já to nedoporučuji – a to neříkám proto, abych lépe „prodal“ naše služby. I já sám, ačkoli mám zkušenosti, jsem při výuce vlastních dětí neuspěl, vždy jsme se pohádali. Rodič zkrátka nemá vůči svým dětem takovou trpělivost, jako „cizí“ člověk. Na Razule a v Bílé máme v současné době na 70 instruktorů, kteří jsou kvalitně vyškolení v akreditovaných kurzech, mají know-how, dostatek trpělivosti, veškeré potřebné vybavení, didaktické pomůcky – a lyžování a učení dětí je baví, což je pro úspěšnou výuku klíčové.

Jak je to s výukou dospělých? Existují věkové limity, kdy už byste lyžování nedoporučil?

Věk není žádnou překážkou, dá se začít kdykoli. Já osobně jsem kdysi učil 79letého pána z Nizozemska. Na lyžích stál poprvé v životě a během šesti lekcí se naučil lyžovat. Dospělých žáků lyžařské školy přibývá, ale děti stále převládají.

Reklama

Výběr článků

Načítám