Hlavní obsah

Sedmdesátiny Jana Rajlicha mladšího. Výstavy jsou náhledem do rozsáhlé tvorby

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jan Rajlich (10. 6. 1950), je vyškovský rodák, rodina se však brzy přestěhovala do Brna, s nímž je spjat životem i tvorbou. K výtvarnému umění inklinoval od dětství. Stejně jako otec a jmenovec je nejvíce znám jako grafik, designér a autor nápadité plakátové tvorby.

Článek

Po tužce jako nástroji vyjádření, sahal s lehkou nadsázkou, sotva ji mohl sevřít v ruce. Výstižně takto zmiňuje autor textu na webu Moravské galerie k výstavě Nová intervence Jana Rajlicha ml. zahájené 9. června v Pražákově paláci v Brně: „Ve čtyřech letech "ovládl" perspektivu, čímž šokoval své rodiče a velmi záhy objevil v kresbách zaznamenávajících dětské zážitky z brněnských veletrhů téma lidského "hemžení", které bude kontinuálně rozvíjet až do současnosti.  Konstantou kreseb je humor.“

Jan vyrůstal v prostředí, kde o vše, co souvisí s výtvarným uměním, nutně zakopával. Zde k výběru dvojí: zvednout, nebo se vyhnout. Volil správně. Jan Rajlich starší (10. 4. 1920 – 27. 11. 2016), v něm mohl brzy vidět úspěšného následovníka. Rajlich senior byl významným grafikem a grafickým designérem, zasahoval do dalších oblastí výtvarného umění a brněnského kulturního dění. Inicioval vznik Mezinárodního bienále grafického designu v Brně, dlouhá léta byl předsedou.

V mnohém se směřování, dráha a umělecký vývoj otce a syna podobají. Mladší navázal na mnohé z otce, vypracoval se vlastní tvorbou ve svébytnou osobnost výtvarné scény. Oba začínali s malbou (junior získal v sedmdesátých a osmdesátých letech za malbu uznání i ocenění). Oba brzy nalezli hlavní zájem a zaměření v grafice, designu, v plakátové tvorbě.

Po studiu architektury se junior uplatnil v řešení interiérů. Současně s otcem spolupracoval např. na jednotném stylu BVV, navrhl logotypy řady firem, později i brněnských městských částí. Stejně jako otec je autorem množství osobitých plakátů. Oba získali pověst výborných pedagogů, mladší jako otec učil na Střední uměleckoprůmyslové škole v Brně, pak byl vysokoškolským pedagogem. V letech 1996–2014 vedl Odbor průmyslového designu Ústavu konstruování FSI VUT Brno. Docent Jan Rajlich má za sebou množství úspěšných zahraničních přednášek, jako otec je autorem řady odborných prací a textů.

Sedmdesáté kulatiny připomíná několik výstav. V Pražákově paláci MG je to výběr kreseb od dětství k dnešku. Vernisáž v předvečer narozenin byla i oslavou, setkáním přátel, známých, především z brněnské výtvarné scény a kultury. V příjemné atmosféře nechyběly „zdravice“, hudba i smysl pro recesi a humor pro mladšího z Janů příznačné. Z vedení MG zazněl příslib, že v plánu je výstava, která přiblíží jeho tvorbu kolekcí souhrnnější, komplexnější.

K jubileu rodáka připravilo výstavu plakátů a grafiky Muzeum Vyškov. K vidění je od 12. 6. – do 30. 8. ve výstavním sále v 1. patře. Otevírací doba v úterý-pátek. 10-12, 12.30-18 hodin. Sobota, neděle: od 13 do 17 hodin.

Plakáty připomene brněnského Jana Rajlicha ml. také Praha v kinu Světozor. Upoutávají viděním, nápadem, zpracováním, barevností. Ve shodě s kresbami a grafikou z nich proniká pozitivní vidění, smysl pro zkratku, asociaci, vtip, humor s lehkou ironií autora.

Reklama

Výběr článků

Načítám