Hlavní obsah

Se Spirituál kvintetem mě čeká v říjnu pět společných koncertů, říká Dagmar Pecková

Novinky, Robert Rohál
Aktualizováno

Úspěšnou sezónu má za sebou mezzosopranistka Dagmar Pecková. Vedle toho, že jí u Supraphonu vyšlo album Hříšnice, má za sebou i turné se Štefanem Margitou. V této sezóně chystá nový projekt, ale také se představí se skupinou Spirituál kvintet.

Foto: archiv Dagmar Pecková

Mezinárodně proslulá mezzopranistka Dagmar Pecková.

Článek

Na co z minulé sezóny vzpomínáte obzvlášť ráda?

Minulá sezóna pro mě nese pečeť "Hříšnic". Tedy mého posledního většího projektu. Loni v září natáčení v Bratislavě se Slovenskou filharmonií, následné vydání u Supraphonu v březnu a uvedení na náš i mezinárodní trh koncertem, který se konal v Rudolfinu za účasti úžasného člověka, pana kardinála Duky, který též novému CD požehnal a poslal do světa... Dramaturgii na CD jsem dělala sama. Připravovala jsem ho víc než rok. Vybírala jsem pečlivě, aby téměř každý velký hřích a každá biblická, nebo antická Hříšnice byla zastoupena. Některé výňatky z oper, například Mariottova Salome, se u nás ještě nikdy neuváděly. Tak má posluchač možnost objevit i něco nového, co ještě nikdy neslyšel. Dala jsem při výběru velký pozor, abych se vyhnula zpopularizovaným áriím, které zpívá téměř každý a za jakýchkoliv okolností. Jen se mi tam propašovala Saint-Saensova Dalila. Ta nešla vynechat, protože její hřích je spjat s nekonečným problémem Židů a Palestinců, které trvá od biblických časů dodnes...

Máte za sebou i společné koncerty se Štefanem Margitou...

Se Štefanem jsme v minulé sezóně udělali turné deseti vyprodaných koncertů od Košic až po Prahu, kde naše společné "snažení" zatím skončilo. Ale máme další plány, které ovšem nemám právo prozrazovat! Udrželi jsme repertoár v mezích operních árií a duetů a publikum nás "sežralo" i s navijákem, jak se hezky říká...

Co vás čeká a co vás v nejbližších měsících nové sezóny? Je pravda, že budete hostovat na koncertech skupiny Spirituál kvintet?

Ano, v říjnu mě spolu se Spirituál kvintetem čeká pět společných vyprodaných koncertů v Lucerně! Bude to v tomto oboru můj debut. Vždycky jsem obdivovala, jak Jessie Norman zpívá spirituály, a přála si tajně to zkusit. A najednou se ozvali ze Spirituál kvintetu, že by mě chtěli jako čestného hosta! Není to úžasné?

Máte v hlavě nějaký projekt, který byste ráda zrealizovala?

Chystám projekt "Wanted", kde bude celý večer znít známá i méně známá hudba Kurta Weilla. Nejen ze spolupráce s Bertoldem Brechtem, ale také z doby, kdy byl nucen jako Žid opustit nacistické Německo a odejít nejprve do Francie, kde složil úchvatné šansony ve francouzštině, a pak hlavně v Americe, kde chytil vlnu 40. let a skládal úžasné muzikály, tvořil na texty manželky Gerschwina, Iry. Vystupoval tam společně například i s Luisem Armstrongem. Já vím, že se momentálně s Kurtem Weillem roztrhl u nás v Čechách pytlík a uvádí jej například Semafor - ale na mém večeru zazní všechny písně v originále a bude se zde hrát i divadlo, i tančit se bude, třeba tango, a pan dirigent Jan Kučera, který je v naší zeměpisné šířce nejlepší na tento druh muziky, bude i zpívat... Začneme 3. března 2016 v Českých Budějovicích, kde vlastně celý nápad vzniknul, a to s Jihočeskou filharmonií, pokračovat budeme v Brně, vystoupíme též na festivalu Smetanova Litomyšl, potom se celý projekt natočí na CD a Supraphon jej pak v roce 2017 na jaře vydá. Plánují se i další koncerty, ale o tom příště, abych neprozradila až příliš.

Reklama

Výběr článků

Načítám