Hlavní obsah

Sdružení občanů Exodus dělá nezastupitelnou práci

Novinky, Miroslav Knotek

Sdružení občanů Exodus je organizace, která pracuje se zdravotně postiženými lidmi a poskytuje jim sociální služby ve formě sociálně terapeutické dílny, odlehčovací služby, sociální rehabilitace a centra denních služeb. Provozuje dvě chráněné dílny, a to keramickou a digitalizační.

Foto: Miroslav Knotek
Článek

Sociálně terapeutická dílna, jejíž součástí je i krámek, se nachází v Tovární ulici v centru Plzně.

„Smyslem a cílem existence této dílny je poskytnout ambulantní terapeutickou službu osobám, které mají sníženou pracovní a zdravotní schopnost z důvodu tělesného nebo kombinovaného handicapu a také psychiatrického onemocnění včetně osob na invalidním vozíku. Snažíme se je připravovat na každodenní činnosti běžného života a zvyšovat jejich připravenost zapojit se ať už do chráněného nebo otevřeného trhu práce. Na jaře pomáháme s klienty také třeba s úklidem chodníků a cyklostezek ve Skvrňanech i jiných místech plzeňského třetího obvodu,” informoval Miroslav Svoboda, ředitel Sdružení občanů Exodus.

Sdružení občanů Exodus pracuje s lidmi se zdravotním postižením již od roku 1992 a poskytuje sociální služby klientům z celého Plzeňska. Dílna s krámkem v Tovární ulici (proti OC Plaza) je v provozu od roku 2017 v nově zrekonstruovaných prostorách v objektu, který patří městu. Jednou z pracovnic, které se starají o zdejší klienty, je i Barbora Kmochová, vedoucí Sociálně terapeutické dílny.

„Máme zde pro pracovní činnost k dispozici hlavní místnost spolu s vedlejší místností, určenou pro uskladnění materiálů, vybavenou kuchyni pro kurzy pečení a vaření, krámek s výrobky našeho sdružení a také s výrobky lidí se zdravotním postižením z chráněné dílny Chříč,” přibližuje Barbora Kmochová.

„Naši klienti pak mohou využít i dvůr, kde je instalována vozíčkářská rampa a kde si mohou pěstovat bylinky nebo odpočinout. Součástí prostor je samozřejmě šatna s uzamykatelnými skříněmi, toalety a sprchy, které jsou uzpůsobené pro osoby s handicapem,” dodala.

S činností a provozem této chráněné dílny se přišel seznámit i místostarosta plzeňského centrálního obvodu Stanislav Šec.

„Činnost Exodu znám dlouhá léta a velmi si jejich práce vážím. V krásných prostorách v Tovární ulici jsem byl poprvé a udělalo to na mě velký dojem. Bylo vidět, že výrobky jsou tvořeny nejen šikovnými ručičkami klientů, ale hlavně, že jsou vyráběny v dobré náladě a s láskou. Nákupem dárku z Exodu udělá člověk dobrý skutek a ještě radost někomu obdarovanému,” řekl Stanislav Šec.

Reklama

Výběr článků

Načítám