Hlavní obsah

Screeningová centra v celé ČR čekají na nové klientky. Trendem je adresné zvaní

Novinky, Táňa Pikartová

Celonárodní program screeningu nádoru rakoviny prsu provozuje v celé České republice několik desítek akreditovaných pracovišť, v každém kraji jsou minimálně tři. Screeningová (preventivní) mamografie je hrazená všemi zdravotními pojišťovnami pro ženy ve věku od 45 let a to jednou během dvou let.

Foto: www.mamo.cz

Screeningovou mamografii hradí všechny zdravotní pojišťovny ženám od 45 let. Této možnosti využívá pouze necelých pětapadesát procent žen.

Článek

Zatím ale této možnosti využívá pouze necelých 55 procent cílové skupiny žen. Léčba nádoru rakoviny prsu v časném stádiu má šanci na vyléčení u téměř sta procent nemocných žen, v pokročilých stádiích už je perspektiva horší.

Při mamografickém screeningu diagnostikují lékaři až sedmdesát procent nádorů v prvním stádiu. V tomto stádiu jsou nádory dobře léčitelné s menší zátěží pro pacientky. Skutečnost, že ne všechny ženy už našly na mamografii cestu, přivedla mamární radiology k myšlence adresného zvaní pacientek na mamografický screening.

Právě takový vstřícný přístup je dalším výrazným posunem v péči o pacientky, v nabídce včasné diagnostiky rakoviny prsu. Na programu adresného zvaní spolupracují také všechny zdravotní pojišťovny.

„Máme v celé republice výborná mamodiagnostická pracoviště, jejich síť je dostatečná, není přebujelá,“ připomíná primářka MUDr. Helena Bartoňková, vedoucí Radiologického oddělení Masarykova onkologického ústavu v Brně. Podle jejího názoru už by bylo zbytečné a kontraproduktivní počet akreditovaných screeningových center zvyšovat. „Při velkém počtu center by šla kvalita zákonitě dolů, další centra by už byla nadbytečná, současná jsou kvalitní a komfortní,“ připomíná primářka.

S tímto názorem souhlasí i plátci péče, tedy pojišťovny, které se aktivně zapojily také do programu adresného zvaní pacientek k preventivnímu screeningu nádoru rakoviny prsu.

Velký rozmach zaznamenal tzv. šedý screening v devadesátých letech minulého století (šedý screening znamená provádění preventivních mamografických vyšetření na jiných než vybraných akreditovaných centrech). Postupně ale nekvalitní pracoviště mizí a zůstávají akreditovaná pracoviště. A to je důležitý vzkaz všem ženám, které stále s preventivním vyšetřením na mamografu váhají.

Díky Národnímu onkologickému registru a informacím na internetových stránkách programu mamografického screeningu České republiky – www.mamo.cz – se lze dozvědět, že nejzodpovědnější vůči svým prsům a tedy svému zdraví jsou ženy na Vysočině. Zdejší screeningová centra v Jihlavě, Třebíči, Pelhřimově, Novém Městě na Moravě a v Havlíčkově Brodě zaznamenávají nejvyšší účast žen v programu mamografického screeningu.

Stejně tak je tomu v Jihomoravském kraji, kde zajišťuje screening rakoviny prsu osm akreditovaných pracovišť. V Brně čtyři, po jednom Kyjově, ve Znojmě, Blansku a v Břeclavi.

Naopak nejméně chodí do mamografických center na preventivní vyšetření ženy ve středních Čechách, kde je k dispozici pět center, a to v Berouně, Benešově, Kolíně, Kladně a v Mladé Boleslavi. Podobná je situace v Praze, kde mají ženy k dispozici osm center, přesto je jejich návštěvnost jedna z nejmenších v republice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám