Hlavní obsah

Science Café Ostravské univerzity dostalo novou formu i místo

Novinky, Beáta Kapošváry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostravská univerzita chystá premiéru nové formy ostravského Science Café v nových prostorách. Návštěvníky čekají dvě přednášky vědců z Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity na téma Voda, každá z jiného úhlu pohledu. Jak ji vidí sociální geograf a jak chemik?

Foto: Beáta Sklářová
Článek

Premiéra nové formy ostravského Science Café, kterou pořádá Ostravská univerzita, se uskuteční ve středu 20. května od 18.00 hodin v nových prostorách coworkingového centra HUB Ostrava.

Čekají vás dvě přednášky na téma Voda, podíváme se na ni očima jak sociálního geografa, tak očima chemika, oba jsou z Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity. Prof. Vladimír Baar z katedry sociální geografie a regionálního rozvoje  bude přednášet o vodě a její roli při vzniku civilizací a konfliktech o vodu. Doc. Roman Maršálek, z katedry chemie představí vodu a uhlí(k) jako partnery na celý život.

Vstup i kafe je zdarma, setkání je neformální, můžete se zeptat na cokoliv, co vás na dané téma zajímá. Při poutavé přednášce a následné debatě poznáte osobně vědce Ostravské univerzity a dozvíte se spoustu informací. Věříme, že tento nový prostor pro setkávání vědců a veřejnosti umožní příjemné sdílení zajímavých poznatků. 

Anotace přednášek

Voda – civilizace – konflikty 

Voda byla pro život člověka, stejně jako pro život čehokoliv, rozhodujícím faktorem. A pokud se k tomu přidaly i další příznivé faktory – podnebí a půda, které reprezentovaly živnost krajiny, pak to byly ideální podmínky pro rozvoj civilizací, jak jsme je poznali v Egyptě, Mezopotámii, Indii nebo Číně. Dobré přírodní poměry však vždy lákaly i lidi žijící v horších podmínkách. Tak vznikaly první velké konflikty, v jejichž pozadí stálo soupeření o vodu. Změna klimatu vyvolávala úpadek civilizace, jako např. v povodí Nigeru následně migrace do širokého okolí. I v současnosti státy soupeří o vodní zdroje – nejlépe je to vidět na povodí řek, které protékají více státy  - např. Nilu nebo Eufratu a Tigrisu. Aby se zabránilo válečným střetů, snaží se státy vytvářet mezinárodní organizace, které řeší nároky jednotlivých zemí na diplomatickém fóru. Ne vždy se to však daří.

Voda a uhlí(k) – partneři na celý život 

Jak souvisí uhlí(k) a voda? To zcela zásadní je, že ani bez jednoho by neexistoval život na naší modré (i díky vodě) planetě. V přírodě jsou tyto dvě substance pevně spojeny, jsou součástí prakticky všech organismů a rovněž těch nejdůležitější biochemických reakcí. Ať je to fotosyntéza, nebo dýchací řetězec. Lidstvo se odpradávna usídlovalo kolem vodních zdrojů a objev uhlí zase (spolu s parním strojem) odstartoval průmyslovou revoluci. Obě dvě látky nám společně pomáhají vyrábět energii, ale jsou rovněž zdrojem „štěstí“. Vždyť kolik radosti přináší pobyt u moře, nebo v sauně, sportovní vybavení z uhlíkových vláken nebo třeba diamant v zásnubním prstenu? Uhlí nás hřeje, ale i chladí, elektřina pro provoz klimatizací se z velké části vyrábí právě z uhlí. A to samé můžeme říci o vodě. Voda ale také umožňuje těžbu a úpravu uhlí. A uhlí to vodě může vrátit, když je znečištěná, uhlíkaté materiály slouží k odstraňování škodlivin z vodného prostředí. Část přednášky bude také věnována možnostem odstraňování těžkých kovů a vybraných organických látek z odpadních vod.

Reklama

Výběr článků

Načítám