Hlavní obsah

Schwarzenbergové provedou návštěvníky na Novém Hradě u Loun jen jedinou noc 

Novinky, Vít Pávek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už počtvrté se v nočním čase rozzáří okna zámku Nový Hrad v Jimlíně, mezi Louny a Žatcem, aby dovolila nahlédnout do dávné historie unikátní památky, jejímiž posledními majiteli byli slavní Schwarzenbergové. A právě oni provedou zájemce svými komnatami i životními příběhy. Ovšem jen jednu noc.

Foto: Michal Procházka

Noční Zámek Nový Hrad v Jimlíně

Článek

Knížata ze Schwarzenbergu si se severozápadními Čechami spojí málokdo, ač vlastnila rozsáhlá území táhnoucí se od Prahy, přes Slaný a Louny k Mostu a Chomutovu, dále pak od Lovosic po Ústí nad Labem.

Dnes tento rod v krajině Džbánska a Českého středohoří prezentuje jen Zámek Nový Hrad, p. o. v Jimlíně u Loun, který se rok co rok těší vyšší návštěvnosti. Nemalým podílem k tomu přispívá i kulturní nabídka.

Během letošního Zámeckého kulturního léta se již diváci potěšili komedií profesionálního Činoherního studia z Ústí nad Labem, úsměvnou fraškou divadla Spektákl a čtyřdenní projekcí Kinematografu bratří Čadíků, který na zámek zavítal již popáté.

Nejbližší akcí budou dlouho očekávané speciální kostýmované Noční prohlídky aneb Schwarzenberské děsy, a to v sobotu 5. srpna od 20.00 do 00.00 hodin. První dvě noční prohlídky v předchozích letech představily v průřezu dějiny Jimlína, Nového Hradu i dávných majitelů na dochovaných legendách a příbězích ze zámku i podzámčí. Tehdy se mohli návštěvníci seznámit s původem Novohradské bílé paní, mnicha s lucernou na hlavě, s návrhy stavby hradu i využitím areálu předsedou JZD.

V návaznosti na letošní výročí 250 let od zakoupení panství Schwarzenbergy se budou moci návštěvníci letošních prohlídek seznámit s osudy a životními příběhy Schwarzenbergů, posledních šlechtických majitelů Nového Hradu. Nechceme příliš prozrazovat, proto se přijeďte sami přesvědčit o eskapádách knížecí rodiny, která ovládala území v Poohří více než tři století. Na jednom místě a jediný večer se seznámíte s turkobijcem Adolfem, morovým králem Ferdinandem, barokními lovci i současníky Napoleona.

Doporučujeme si zajistit rezervaci. Prohlídky vycházejí od 20 hodin každých 20 minut. Poslední prohlídka vychází přesně o půlnoci. Rezervace zajišťujte na emailu info@zameknovyhrad.cz, či telefonech 733 691 473 nebo 602 806 508. Není vhodné pro děti do 12 let.

Zámecké kulturní léto posléze pokračuje opět od 19. srpna, kdy se můžete těšit na divadelní pohádku Pověsti staré a české v podání Divadla NAVĚTVI z Prahy.

V sobotu 26. srpna bude v rámci celonárodní Hradozámecké noci odehráno divadelní představení Rozmarné léto Rádobydivadlem Klapý. Následující den, v neděli 27. srpna, se uskuteční Hudební festival, během kterého vystoupí Big band Milana Bitnera z Loun, česko-kubánská kapela Mezcla Orquesta, ale i Ústecký komorní orchestr.

Ve středu 30. srpna se můžete přijít vzdělat na přednášku ředitele Národního památkového ústavu středních Čech, Ing. Jana Žižky, který představí Hospodářské dvory na bývalých schwarzenberských panstvích na Lounsku.

Zámecké kulturní léto pak bude završeno v sobotu 9. září tradiční akcí s názvem Kulturní šmitec aneb Rázná tečka za kulturním létem s představením mladých a oblíbených kapel nejen z lounského regionu.

Do neděle 3. září můžete navštívit i výstavu kostýmů z pohádek Zdeňka Trošky, které na zámek zapůjčil Fundus Barrandov Studia.

Další informace na facebooku zámku, či na webu www.zameknovyhrad.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám