Hlavní obsah

Sběratelka Jarmila Straková z Andělic ukázala i svou nejvzácnější panenku z roku 1910

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Vášnivá sběratelka Jarmila Straková z Andělic u Klatov je majitelkou unikátní sbírky, která dnes čítá 1 700 retro panenek. Dokonce drží český rekord v počtu panenek vystavených na jednom místě.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Jarmila Straková se svou nejvzácnější panenkou Boženkou, panenkou vyrobenou kolem roku 1910

Článek

„Já už musela řešit úpravu podkroví, protože už všude u mě doma bydlí panenky,“ říká s úsměvem sběratelka.

Jarmilu Strakovou před pár lety zradilo zdraví a tak musela řešit, co v invalidním důchodu smysluplného dělat. Na sociálních sítích objevila sběratelky panenek, oprášila šestici těch, které měla schované z dětství, přidala dceřiny a když je ukázala kamarádkám, začaly jí přibývat další. Nějaké dokoupila a sběratelská vášeň byla na světě. Však má v domku v Andělicích panenek víc než sedmnáct stovek a nenechává si je pro sebe. Ve středu 13. června několik desítek svých "pokladů" přivezla do klatovského Klubu seniorů, kde přítomným nabídla brilantní přednášku o své sběratelské vášni.

„Panenky, které jsem vám přivezla ukázat, jsou jen nepatrnou částí toho, co mám doma. Schválně jsem vzala všechny druhy, všechny možné velikosti. Já se nespecializuji na žádný materiál, ani značku, ani velikost. Jen novodobější keramické panenky, nesprávně nazývané "porcelánové", mne neoslovují. Spíše se snažím své sbírání omezit názvem Retro panenky. Panenky poválečné až po rok 1990 beru jako retro, ale nebráním se tomu, když narazím na panenku starší, abych si ji do sbírky pořídila. Zrovna tak se nebráním tomu, když se ke mně dostane panenka novější. Protože ona za těch dvacet let bude také retro,“ popsala sběratelka.

Většina jejích výstav má v názvu Zachráněné panenky. „Důvod je ten, že málokterá z panenek, které mám, ke mně přišla v úplně dobrém stavu. Na většině panenek je část mojí práce. Panenky přichází v různém stavu. Některé nemají končetinu, nebo mají prasklou hlavu, rozšlápnutou nožičku a já se právě zabývám opravami panenek,“ vysvětlila paní Jarmila.

Během přednášky představila i svou nejoblíbenější panenku. „Moje úplně nej panenka, které si nejvíc cením, je nejstarší ze všech, které mám ve sbírce. Říkám jí Boženka. Tak se jmenovala paní, která mi jí věnovala. Skutečně tu krásnou panenku jsem dostala jako dárek. Je to česká celodřevěná panenka, řezaná z lipového dřeva, která má kloubové nohy. Na panence je nejdůležitější hlavička. Je totiž vyrobená dávno zaniklou Karlovarskou porcelánkou Karl Knol a vyráběla se jen omezenou dobu. Datace formy hlavičky spadá do r. 1910 Tato porcelánka vyráběla čtyři druhy hlaviček, a tedy čtyři druhy panenek – vel. 40 cm, 58 cm, 76 cm a tahle je z nich největší. Boženka má 98 cm od hlavy k patě! Je to až neskutečné,” popsala.

„Já totiž panenky nehodnotím podle ceny, ale u téhle mně skutečně zarazilo, že jsem ji dostala jako dárek. Zjistila jsem, že její cena snad převyšuje dvacet tisíc korun a je velmi ojedinělá! A aby se dochovala v tak pěkném stavu je skutečně zázrak. A to, že se dostala právě ke mně, je druhý zázrak. Boženka si mně právě našla po loňském odvysílání pořadu Toulavá kamera na ČT1, kde lidé mohli vidět i záběry z mé dosud největší výstavy panenek na zámku v Chudenicích. Jedna paní z Karlových Varů mi zavolala, že má doma starou panenku. Že prý nemá žádné příbuzenstvo ani děti a jejím přáním je, aby panenka zůstala někde, kde jí bude dobře. Takže pro mne je to nejcennnější panenka ze všech,“ dodala Straková.

Reklama

Výběr článků

Načítám