Hlavní obsah

Saunéři z karlovického Wellness Horal na Světovém poháru získali desáté místo

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trojice saunérů relaxačního centra Wellness Horal Velké Karlovice reprezentovala v uplynulém týdnu Českou republiku na Světovém poháru v saunových rituálech v Německu. Saunéři Helena Kopřivová, Jiří Malina a Abdon Chovaneček v silné konkurenci obsadili výborné desáté místo v kategorii týmů.

Foto: Martina Žáčková

Saunéři Wellness Horal - Abdon Chovaneček (vlevo), Helena Kopřivová a Jiří Malina

Článek

Týmová vystoupení jsou pro karlovické saunéry novinkou, šlo o jejich první společné vystoupení pro veřejnost.

„Rozdíly mezi soutěžícími byly velmi těsné a kvalitou českých saunérů jsme byli ohromeni. Všichni tři byli výborní,“ ocenila kvalitu karlovických saunérů organizátorka Světového poháru Janina Lindner.

„V silné konkurenci zemí, kde mají saunové rituály delší a silnější tradici, si čeští saunéři vedli velmi dobře. V České republice patří k nejlepším a mají potenciál propracovat se mezi evropskou špičku,“ dodal Pavel Hofrichter, místopředseda České asociace wellness, jejíž zástupci Světový pohár rovněž navštívili. Asociace karlovické saunéry na soutěž nominovala na základě výsledků letošního Mistrovství ČR - Sauna Fest, kde Helena Kopřivová získala třetí místo.

Světový pohár se konal v relaxačním areálu Satama Sauna Resort nedaleko Berlína za účasti více než tří desítek saunérů v kategorii jednotlivců a dvou desítek týmů. Soutěž probíhala v nově vybudované sauně, jedné z největších v Německu, která pojme až dvě stě diváků a má parametry divadelní arény. Vedle soutěžících z Evropy (Německa, Itálie, Nizozemí, Rakouska, Švýcarska, Maďarska, Dánska či Belgie) nechyběli ani účastníci ze vzdálenějších zemí, například z Keni, Kanady, Kolumbie, Havaje nebo Malajsie.

Saunéři Wellness Horal byli jedinými českými zástupci. Zatímco Helena Kopřivová a Jiří Malina již za sebou mají zkušenost z domácích i zahraničních soutěží, pro třetího z týmu, Abdona Chovanečka, který působí ve Wellness Horal jako saunér teprve čtvrt roku, šlo o premiéru.

„Bylo pro nás mimořádně cennou zkušeností poznat světovou špičku a zároveň moci porovnat dva výrazně odlišné trendy v pojetí saunových rituálů. My máme v Česku blíž k severským zemím, kde se akcentuje technika práce s ručníkem a mystická či meditační atmosféra, zatímco německé či italské rituály směřují k zábavné show. Načerpali jsme řadu zajímavých poznatků a námětů, které ve Wellness Horal určitě zužitkujeme,“ uvedl ředitel Wellness Horal Martin Pařízek.

Pojmem saunové rituály se označují procedury spočívající v řízeném saunování za asistence saunéra. Ten polévá horké kameny aromatickou esencí, čímž zvyšuje vlhkost vzduchu v sauně i pocit horka, a s pomocí ručníků a dalších pomůcek víří vzduch v sauně, což napomáhá lepšímu otevírání pórů. Saunér také může hostům podávat produkty k potírání kůže, které působí jako maska či peeling, a působí osvětově na návštěvníky sauny. Zanedbatelný není ani prvek zábavy, který se odvíjí od osobnosti saunéra a právě na světových soutěžích hraje významnou roli. Soutěžní vystoupení mají výrazné divadelní a taneční prvky.

Ve Wellness Horal se saunové rituály konají šestkrát denně a hosté je mají zdarma. Těší se velké oblibě – měsíčně se jich zúčastní stovky lidí, například v srpnu 2013 to bylo 1 500 návštěvníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám