Hlavní obsah

Sass Pordoi: klenot ladinského údolí Val di Fassa a terasa Dolomitů

Novinky, Roman Mašín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trentinské údolí Val di Fassa je jednou z oblastí, kde většinu obyvatelstva tvoří Ladinové - původní obyvatelé celých Alp. Ti si přes všemožné historické peripetie dodnes zachovali svůj jazyk i kulturu. Přímo na hranici údolí se sousedním Benátskem se tyčí 2950 metrů vysoký masiv Sass Pordoi.

Foto: Roman Mašín

Lanovka jezdí každých 15 nebo 10 minut a je to opravdu fofr. V několika minutách jste na vrcholu.

Článek

Než se k němu dostanete, projdete celé údolí Val di Fassa (ladinsky Val de Fascia). Ladinové jsou hrdý národ a mají vlastně autonomii na druhou.

Trentino a Jižní Tyrolsko jsou autonomní provincie v rámci Italské republiky se značnou mírou samostatnosti. A ladinská údolí, které jsou tu celkem 3 – Alta Badia (ladinsky Badia), Val Gardena (Gherdëina) a Val di Fassa (Fascia), mají navíc částečnou autonomii ještě hlubší. Ta se sice netýká politiky nebo daní, ale na školách se tu učí v ladinštině, jazyk je tu zcela roven úřední italštině a samozřejmě je tu silná podpora uchování původní kultury a zvyků.

Ladinové obývali ještě počátkem prvního tisíciletí našeho letopočtu Alpy od oblasti dnešního švýcarského Graubündenu až po Terst u Jaderského moře. Postupně byli vytlačeni a dnes zůstaly jen ostrůvky původní kultury v retorománské části Švýcarska, Jižního Tyrolska a Trentina a částečně se k nim počítá i obyvatelstvo Furlánska.

Lanovkou, zkušení sportovci i po svých

Když se ze správního střediska údolí vyšplháte do průsmyku Passo Pordoi na hranici s Benátskem, jste skoro na místě. Odtud už jen rychlou kabinovou lanovkou vzhůru na vrchol. Ti výrazně zdatní samozřejmě mohou volit pěší trasu, nicméně ta je určena jen pro opravdu zkušené.

Lanovka jezdí v pravidelných intervalech po 15 resp. 10 minutách. Dostanete se s ní za pár minut z průsmyku o celých 700 výškových metrů vzhůru na vrchol. Tady se kromě stanice, nachází i horská chata Rifugio Maria, kde je možné se občerstvit a kde se také každoročně pořádá tradiční a vyhlášená akce Top Wine 2950 – degustace špičkových trentinských vín. Ta letošní je na programu 10. října.

Pohádkový výhled a hory na dosah

Ale horská chata a akce v ní pořádané nejsou hlavním, co sem turisty nejvíc táhne. Tím jsou velké vyhlídkové terasy, ze kterých je naprosto pohádkový výhled na velkou část Dolomitů.

A když už jsme se zmínili o Ladinech, tak právě tady se nacházíte v pomyslném středu jejich oblastí. Odsud dohlédnete do všech 5 ladinských údolí, tedy kromě už zmíněných i do Cortiny d'Ampezzo (ladinsky Anpezo) a Val Cordevole (Fodom) v Benátsku.

Sass Pordoi je součástí známého masivu Sella, které je v zimě rájem lyžařů a v létě cyklistů. Jezdí se tu po okružní trase kolem celého masivu tzv. Sella Ronda, tedy okruh Sella. Proto jsou tu všechny vrcholy a náhorní plošiny Sella jako na dlani a nutno říci, že máte pocit, jakoby všechny byly i snadno na dosah. Nedejte se ale mýlit, jediný vrchol, i když ten v masivu nejvyšší, dosažitelný po zhruba 1,5hodinovém pohodlném výstupu, je 3152 metrů vysoký Piz Boè. Ostatní části masivu, i když na pohled splývají v jednu masu, jsou odděleny hlubokým kaňonem.

Cesta nahoru i dolů lanovkou ovšem stojí také zato, protože výhledy z ní jsou zase o něco jiné, ale neméně kouzelné. Pokud se tedy v zimě nebo v létě vyšplháte až do průsmyku Passo Pordoi, nezapomeňte, že opravdovým klenotem je právě vrchol, kterému tu říkají Terrazza delle Dolomiti, tedy terasa Dolomitů.

Reklama

Výběr článků

Načítám