Hlavní obsah

Šansonění pro nadační fond, který plní přání

Novinky, Jana Zechmeisterová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Klubu Lávka v Praze se již po osmé „poeticky jamovalo“ pro dobrou věc. Tentokrát hosté Karla Voříška a Jitky Vysekalové podpořili Nadační fond Moje velké přání.

Foto: Jana Zechmeisterová

Tváře jarního Šansonění

Článek

Poetické jamování moderátora TV Prima Karla Voříška a prezidentky České marketingové společnosti Jitky Vysekalové je už tradicí a má na svém kontě řadu dobrých skutků. Jednou za čtvrt roku přináší večer šansonů a poezie, jehož výtěžek je věnován vybranému charitativnímu zařízení či fondu.

„Napadlo mě, že když se dá jamovat hudbou, proč ne mluveným slovem. S Jitkou Vysekalovou jsme to propojili. Kamarádi, kteří zpívají písničky s příběhem, jsou na jevišti a diváci, kteří píší verše, si je přinesou a recitují. Sem tam se nám vloudí anglický či jiný text, ale mateřština vyhrává. Večer je naší malou oslavou češtiny,“ vysvětluje Karel Voříšek. 

Každý máme svůj sen, nebojte se něco si přát

Poslední Šansonění bylo věnováno Nadačnímu fondu Moje velké přání, který formou zážitků plní přání dlouhodobě nemocným lidem. Zakladatelkou fondu je Marcela Nevšímalová, která se v oblasti charity pohybuje už 13 let. Před nedávnem se rozhodla založit si vlastní nadační fond.

Zeptala jsem se Marcely, jak ji napadlo založit nadační fond, který plní přání. „Všichni moc dobře víme, že v životě nejsou peníze to nejdůležitější a že chceme-li pomoci, stačí věnovat trochu svého času. O to víc po obyčejném lidském kontaktu touží ti, kteří nejsou zdraví. A na druhé straně je spousta těch, kteří by rádi něco udělali, jen neví, jak na to. A tak Moje velké přání plní přání jiným. Bohužel, ti nejpotřebnější bývají nejskromnější. Znáte-li tedy někoho, komu můžeme přání splnit, rádi to uděláme.“

Nechybí známá jména

Mezi těmi, kteří na Lávce zazpívali nebo přečetli něco ze své tvorby, byli například Eva Pilarová, Václav a Jan Neckářovi, Josef Zíma, Věra Nerušilová, Josef Laufer, Kamila Moučková, nebo Zuzana Stirská a Fine Gospel Time. Těmi, kteří tvoří symbolické srdce každého večera, jsou šansoniérka Zlatka Bartošková, nedávno zesnulý básník Pavel Lintymer, nebo básnířka Jarmila Hannah Čermáková.

„Koncerty, jako je Šansonění, jsou pro mě něco jako poděkování. Když člověk může dělat, co má rád, co dává jeho životu smysl, měl by to v životě taky nějak vrátit,“ říká s úsměvem Zlatka Bartošková.

Poslední Šansonění přivítalo také nové tváře. Společnost muzikantů a básníků obohatili operní pěvec Radek Krejčí, klavírista a hudební skladatel Petr Ožana, jazzová zpěvačka Miriam Bayle a moderátorka TV Prima Petra Doležalová.Výjimečnost večera podtrhla kolekce fotografických obrazů Jadrana Šetlíka.

Lidé se během večera doslova mění

Karel Voříšek je duší všech Šansonění, která už od roku 2014 přináší radost všem zúčastněným, ale také pomáhá. „Jsou to chvíle přítomného štěstí. Jako moderátor pozoruju publikum. V průběhu večera je vidět, jak lidé zapomínají na to méně příjemné a prožívají přítomné okamžiky. Jsem rád, že se stále najde dost lidí, kteří se chtějí opravdu potkávat, dívat se z očí do očí a ne jen do oka chladné sociální sítě,“ dodává.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám