Hlavní obsah

Salzburg přitahuje hlavně Mozartem

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jezdilo by se do Salzburgu, kdyby jméno města nebylo spojeno s Mozartem? Určitě ano, ale hudební génius arcibiskupské město doslova udělal. Wolfi, jak mu občas důvěrně říkají, je samozřejmě lákadlem číslo jedna. Ale přesto neberme Salzburg rovná se Wolfgang Amadeus.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Pohled z hradu

Dominantou je největší středověký evropský hrad – sídlo zdejších církevních hodnostářů. Nebýt jich, tak tu mnoho k vidění není. Ale kde byla církev, tam byly vždycky i peníze, a kde byly peníze, tam se dařilo nejen obchodu, ale i umění.

Ale než vyjedeme lanovkou na pevnost, protáhneme se úzkými uličkami Starého Města. Většina památek je soustředěna na levém břehu, ale ani druhá strana nezůstala „ušetřena.“

Salzburský dóm stojí na jednom z nejhezčích náměstí, hezký je na ně pohled z pevnosti. Město máte z hradeb jako na dlani, takže si můžete naplánovat cíle procházek. Na prohlídku hradní pevnosti to chce pár hodin, nejen kvůli vyhlídce na město a Alpy kolem.

Zajímavé je Hradní muzeum, palác, nebo kostel svatého Jiří. Za řekou Salzbach stojí letohrádek Mirabell, zbudovaný arcibiskupem pro milenku. K Mirabellu jezdí hlavně Američané, natáčeli tu jeden z nejpopulárnějších muzikálů Sound of Music s Julií  Andrewsovou a Christopherem Plummerem. V domě na nábřeží se narodil světoznámý dirigent Herbert von Karajan.

Všude samé koule

Velká náměstí propojená úzkými uličkami dotvářejí atmostéru města. Vinárny, restauračky, kavárny, co hrdlo a peněženka vydrží. Pivovarů tu mají dost, největší soukromý v Rakousku je Stieglův, kde je i muzeum zrzavé vody. Mně se víc líbil klášterní, kde jste si mohli vybrat vlastní korbel ze skříně, jít ho vypláchnout pod fontánu a pak naplnit pěnivým mokem.

Zklamal mě trochu skladatelův rodný dům. Představoval jsem si velkolepou sbírku jako na pražské Bertramce, ale nebylo to ono, ani hudba z jeho děl nezněla.

Nádherná jsou domovní znamení, i kovaná vyvěšená do ulic. Kam se podíváte, všude nabízejí Mozartovy koule, ale jen ty modré od Fursta jsou echt receptura. Ale to vám tu řekne každý. Bude se vám tu líbit, ve dne v noci, s Wolfim i bez něho.

Reklama

Výběr článků

Načítám