Hlavní obsah

Sály Domu umění v Ostravě se zaplnily novými výstavami

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Galerie výtvarného umění v Ostravě v rámci letošního 90. výročí od založení Domu umění připravila významné výstavy. Návštěvníci mohou zhlédnout expozice výstavy Leopold a Paul Kupelwieser a v rámci 8. ročníku Festivalu architektury 2016 výstavu irských a bolivijských umělců.

Foto: Josef Zajíc

Výstavy v Domě umění. Ostrava 8.4.2016. Obrazy Leopolda Kupelwiesera ( 1796-1862)

Článek

Expozice výstavy Leopold a Paul Kupelwieser  která je instalována ve dvou velkých sálech v prvním poschodí, je rozdělena do dvou částí. Prezentuje jednak tvorbu rakouského malíře Leopolda Kupelweisera (1796 - 1862) a zároveň představuje i jeho syna Paula, který na Ostravsku působil jako ředitel Vítkovických železáren. Výstava se zaměřuje pouze na tyto dva členy rozvětvené rodiny Kupelwieserů právě kvůli jejich propojení s ostravským regionem.

„Stěžejní část výstavy je právě proto věnována Paulu Kupelwieserovi (1843 - 1919), který přinesl do vítkovické výroby nejmodernější soudobé technologie a vybudoval Nové Vítkovice. Paul svými schopnostmi, všeobecným rozhledem, orientací a předvídavostí předstihl svou dobu,” uvedla vedoucí kurátorského týmu Renata Skřebská.

„Naproti tomu jeho otec Leopold, uznávaný malíř, žil jakoby v jiném století než jeho syn. Mimo technické vymoženosti, ovlivněn katolicismem a veden snahou vrátit víře mystiku a vroucnost,” dodala kurátorka.

Výstava představuje na 90 artefaktů. Vedle maleb, grafik, fotografií a plánových dokumentací jsou prezentovány i objekty. Exponáty na výstavu zapůjčilo celkem 12 institucí, především Landesmuseum v St. Pöltenu v Dolním Rakousku, Moravská galerie v Brně a olomoucké arcibiskupství. Zcela mimořádnou součástí je zapůjčení grafik a obrazů z mobiliárních fondů Národního památkového ústavu a zápůjčka modelu lodi Novara z Národního technického muzea v Praze.

Při příležitosti této části výstavy vydala GVUO stejnojmennou doprovodnou publikaci, která je v prodeji na pokladně Domu umění.

Ve stejný den, tedy 5. dubna, byl zahájen 8. ročník mezinárodního festivalu architektury, designu a umění ARCHITEKTURA 2016.

Zde se představila irská expozice s názvem McCulloung Mulvin Architects - Laboratoř přírody. Geologie / Biologie. Projekty kanceláře McCullough Mulvin Architects z Dublinu mají úzký vztah k přírodě. V provedení budov se odráží přírodní krajina, stávající se experimentálním polem pro studium povětrnostních vlivů vody a světla. Jsou rozšířením přírody, přizpůsobují ji, utvářejí ji s pomocí cihel, kamene a dřeva.

Druhá architektonická výstava v Domě umění představuje segment tvorby ateliéru Fernadéz de Córdova a Roda a nese název Casas / Domy. „Projekt je ukázkou naší práce za posledních 36 let a týká se samostatně stojících domů ve městě Santa Cruz de la Siera v Bolivii,” informoval architekt Luíz Fernández de Córdova.

Výstavy budou v Galerii výtvarného umění otevřeny do neděle 5. června, a to denně mimo pondělí od 10.00 do 18.00 hodin. Pro děti a studenty jsou připraveny doprovodně - zábavné programy a výtvarné dílny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám