Hlavní obsah

Salesiáni v Teplicích putovali s dětmi po stopách Štěpána Trochty

Novinky, Rostislav Kadlec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 14. března bylo teplické sídliště Trnovany dějištěm sportovního odpoledne pro děti a mládež s názvem Po stopách Štěpána Trochty. Účastníci si ve vybraných disciplínách ověřili nejen svoji fyzickou kondici, ale také vlastní um a dovednosti.

Foto: Archiv Salesiánského střediska Štěpána Trochty - DDM

Po stopách Štěpána Trochty

Článek

„Chtěli jsme zábavnou formou připomenout život významné osoby naší nedávné historie. Teplické salesiánské středisko je hrdé na to, že v jeho názvu je jméno Štěpána Trochty, který působil také v regionu severozápadních Čech. V letech 1947 – 1974 byl totiž litoměřickým biskupem a Teplice patřily a stále patří do litoměřické diecéze,” uvedla ředitelka střediska Vendulka Drobná.

Jednotlivé disciplíny ilustrovaly významné okamžiky ze života Štěpána Trochty, který se narodil v roce 1905. Letos si tedy připomínáme 110. výročí jeho narození. Na celkem osmi stanovištích děti poznaly různé etapy jeho života. Závěrečná detektivní kancelář pak důkladně prověřila všechny znalosti, které si děti z jednotlivých soutěží odnesly a na vítěze čekaly sladké odměny. 

„Cílem našeho střediska je vychovat z mládeže poctivé občany a dobré lidi. Mládež je naše budoucnost a je naší povinností jí vhodnou formou připomínat naší minulost, aby se historické chyby neopakovaly,” podotkla ředitelka střediska Drobná.

Na přípravě programu se podíleli pracovníci teplického Salesiánského střediska Štěpána Trochty spolu s občanským sdružením SADBA. Tato pražská organizace školí a vysílá dobrovolníky, kteří po dobu jednoho roku pracují v zařízeních pro děti a mládež v Africe, Indii, Mexiku či dalších zemích světa.

„Práce v těchto zemích je náročná a dobrovolníci se na ni připravují několik měsíců,“ objasnil dobrovolnický program jeho koordinátor, Jaroslav Vracovský. „V rámci přípravy musí vždy připravit i praktický program pro děti. V Teplicích jsme byli již několikrát a za spolupráci s tamějším střediskem jsme velmi rádi.“

SADBA stojí také za rozvojovými projekty Adopce nablízko a Darujme vzdělání. Projekt Adopce nablízko je založen na školení a vysílání dobrovolníků do mnoha zemí světa, kde pomáhají chudým a znevýhodněným dětem. Projekt Darujme vzdělání umožňuje zakoupení dárkových poukazů, které pomáhají odstraňovat konkrétní bariéry vzdělávání v rozvojových zemích, kde dobrovolníci SADBY působí.

Další informace o projektech Adopce nablízko, Darujme vzdělání a občanském sdružení SADBA naleznete na stránkách www.adopcenablizko.cz, www.darujmevzdelani.cz a www.sadba.org.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám