Hlavní obsah

Salesiáni pomáhají dětem připravit se na další předškolní či školní vzdělávání

Novinky, Ondřej Trojek
Aktualizováno

Již čtvrtým rokem dochází do programu Předškoláci více než 20 dětí ze sociálně vyloučené lokality českobudějovického sídliště Máj a Čtyři Dvory. Program, který probíhá dvakrát týdně v dopoledních hodinách v Kontaktním centru Maják, pomáhá dětem se co nejlépe připravit na další předškolní nebo přímo školní vzdělávání.

Foto: Ondřej Trojek
Článek

Salesiánské středisko mládeže – dům dětí a mládeže České Budějovice (Středisko) se rozhodlo již v roce 2009 reagovat na vážnou situaci v oblasti předškolního vzdělávání. Kapacita v MŠ na Českobudějovicku je dlouhodobě nedostačující a z pohledu rodičů je považována za neudržitelnou. Středisko provozuje od roku 2008 KC Maják poblíž zastávky MHD M. Horákové na sídlišti Máj.

Jedním z mnoha programů, které se v tomto centru realizují, je i program Předškoláci, který je určen dětem ve věku 3 - 6 let. Děti často pocházejí z málo podnětného prostředí, které jim nedovoluje osvojit si základní sociální dovednosti, znalost českého jazyka, základní společenská pravidla, ale projevuje se zde také absence kontaktu romského etnika s většinovou společností atd.

„Program Předškoláci řeší problém nedostatečné školní přípravy romských dětí ze sociálně vyloučených lokalit, nedostatek míst v MŠ a taky nedůvěru rodičů v tato zařízení,“ uvedla vedoucí programu Mgr. Lenka Kolářová. „Naším cílem není suplovat MŠ, ale to, aby se děti řádně připravily na další vzdělávání, ať předškolní nebo přímo na první ročníky základní školy,“ dodala.

Program pro předškolní děti je sestaven z různých didaktických her pro rozvoj jejich jemné motoriky, vzdělávání, udržení pozornosti, nechybí ani volná činnost vedoucí k individuálnímu rozvoji každého dítěte. Pečlivě sestavený program vnímají pedagogové jako základní kámen jejich úspěchů. „Naší odměnou je vždy zjištění, že dítě, které k nám před rokem nebo nějakým časem docházelo, nyní bez naší pomoci a bez problémů zvládá své školní povinnosti a učivo prvního stupně ZŠ,“ řekla s patřičnou hrdostí Mgr. Lenka Kolářová.

Práce s předškolními dětmi má pro rodiny i vedlejší přínos. Rodiče si mohou díky tomuto programu osvojit návyk k pravidelnému doprovázení dětí do zařízení, které později může zlepšit jejich pravidelnou školní docházku nebo informovanost rodičů o obsahu předškolních dovedností dítěte a mnoho dalších.

Souběžně s programem Předškoláci probíhá v oddělených prostorách také individuální sociální práce. Rodinní příslušníci dětí, kteří navštěvují tento program, mají možnost využít služeb sociálního pracovníka Střediska, který je připraven jim pomoci při řešení různých životních problémů, jako např. dluhová problematika, nezaměstnanost aj. „Pokud chceme pomoci dítěti, musíme řešit problémy celé rodiny. Pro nás je na prvním místě vždy dítě, ale pokud je v rodině nějaký problém, musíme pracovat s celou rodinou, jen tak je naše pomoc efektivní,“ podotkl sociální pracovník Jan Horváth.

Středisko se na tento projekt dlouhodobě připravovalo. Na začátku realizace projektu stála intenzivní spolupráce s rodinami z vyloučené lokality sídliště Máj se záměrem získat si jejich důvěru, která je jedním z hlavních pilířů tohoto programu. Díky našim partnerům, Statutárnímu městu České Budějovice, je tento program pro rodiny zcela zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám