Hlavní obsah

Salaš v Držkové se dočká oprav. Zaplatí je filmaři

Novinky, Magdaléna Hladká

Expozici karpatského salašnictví v Držkové čekají mnohá zlepšení. Dílčí opravy i pořízení nového informačního panelu zaplatí poněkud netradičně filmaři. Ti v posledním říjnovém týdnu natáčeli uvnitř a v okolí místní salaše několik scén do pohádky Hodinářův učeň.

Foto: Evolution Films

Herec Michal Balcar při natáčení pohádky Hodinářův učeň v salaši u Držkové.

Článek

Kvůli filmovému natáčení se na kopcích za Držkovou opět rozléhalo bečení ovcí i štěkot hlídacího psa. Zvířata se spolu se salaší staly autentickou kulisou pro jednodenní práci štábu, v jehož čele se objevili herci Jiří Vyorálek a Michal Balcar. Peníze za pronájem lokace umožní jejím zástupcům místo zvelebit a připravit na další turistickou sezónu.

„Část platby využijeme na obnovu vybavení, např. na výměnu zvětralých šindelů na střeše, popřípadě na doladění autentičtějšího vzhledu v exteriéru. Chceme také pořídit nový informační panel dokumentující historii a územní rozsah salašnictví,“ uvedl Juraj Habšuda, správce Expozice karpatského salašnictví v Hostýnských horách. „Samotné natáčení pro nás sice znamenalo práci navíc, ale současně to byl zajímavý a netradiční zážitek,“ dodal Habšuda.

Spolupráci uvnitř regionu si pochvalují i filmaři. „Na salaš v Držkové jsme přišli díky tipu od zlínské filmové kanceláře, která nás pak spojila i s majiteli. Místo se nám zalíbilo hned při prvních obhlídkách,“ popisuje Pavel Berčík z Evolution Films. „Navíc jsme v regionu narazili na ochotné lidi. V kanceláři i v salaši nám vyšli vstříc víc, než bývá obvyklé. O to víc jsme rádi, že spolupráce přinese oboustranný užitek,“ uzavírá Berčík.

Kromě získaných financí se salašnický miniskanzen může těšit také na bezplatnou reklamu. Pohádka, za jejíž výrobou stojí tvůrci úspěšných filmů jako Kvarteto, Díra u Hanušovic nebo Okresní přebor, poputuje už na podzim příštího roku do kin. Herecké obsazení (Viktor Preiss, Miroslav Krobot, Jana Plodková a další) přitom napovídá, že půjde o kvalitní podívanou.

Reklama

Výběr článků

Načítám