Hlavní obsah

S ukládáním odpadu si lidé hlavu nelámou, strážníci proto nastražili fotopasti

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

U nádob na tříděný odpad bývá k vidění ledacos. Nešvary ohledně ukládání odpadu trápí i Domažlice. Není přitom výjimkou, že do Domažlic jezdí ukládat odpad i lidé z okolních obcí. Strážníci městské policie proto u sběrných míst nastražili fotopasti.

Článek

Každá obec i každé město má své odpadové hospodářství, které se řídí zákonem o odpadech, potažmo obecně závazným právním předpisem. V Domažlicích tuto oblast řeší městská vyhláška č. 7/2004, doplněna vyhláškou 1/2005. Každá osoba včetně novorozenců platí za odpady v místě, kde jsou hlášeny k pobytu. Zde odpad produkují a zde by také odpad měl být ukládán.

Vyhazovat odpad vedle nádoby je přitom nepřípustné. Pokud jsou kontejnery plné, je občan povinen najít v příslušném městě volnou nádobu jinde, nebo odpad uložit v provozní době ve sběrném dvoře. Přímo v Domažlicích je podle informace DTS na padesát sběrných míst na tříděný odpad.

Není ovšem výjimkou, že do Domažlic jezdí ukládat odpad i občané okolních obcí. Dělo se tak například po vánočních svátcích. Strážníci městské policie proto na vybraná sběrná místa nainstalovali fotopasti.

„Pomocí fotopastí jsme získali řadu videozáznamů, se kterými dále pracujeme. Máme zachyceny jak registrační značky motorových vozidel, tak obličeje osob, které ukládají odpady mimo sběrné nádoby,” uvedl Radovan Plšek, zástupce velitele domažlických strážníků.

„Tyto osoby následně předvoláváme k podání vysvětlení. Podle závažnosti či množství odpadu uloženého mimo nádoby projednáváme tyto přestupky v blokovém řízení, popřípadě tato podezření ze spáchání přestupku oznamujeme k přestupkové komisi,” doplnil Plšek.

Fotopasti a také městský dohledový kamerový systém budou strážníci v souvislosti s nesprávným ukládáním odpadu používat i v budoucnu. I k tomuto účelu byla mimo jiné městem zřízena pozice operátora kamerového systému. Jeho pracovní náplní je monitorování veřejných prostranství a vyhledávání protiprávních jednání v ulicích, nejen v dopravě, ale i veřejném pořádku. V současné době je vypsané výběrové řízení na dalšího operátora kamerového systému.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám