Hlavní obsah

S Novým rokem, pevným krokem, vyrazili turisti na Andrlův chlum

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klub českých turistů v Ústí nad Orlicí připravil na úterý 1. ledna Novoroční výstup na Andrlův chlum, jehož dvacáté jubileum je vizitkou jeho oblíbené tradice.

Foto: Stanislava Dvořáková

Skřítek Andrláček na úpatí Andrlova chlumu spokojeně vítal početné přicházející turisty.

Článek

S povzdechem "Sotva přejdeš jedny hory, hned tu jsou zas jiné" končí turista výstup na kopec ve výši 559 m n. m. I když Andrlův chlum nepatří k žádnému horskému masivu, je jen předhůřím Orlických hor, svým věhlasem se stejně dotýká hvězd.

Však plošina ocelové konstrukce rozhledny, nazývané stříbrná krasavice, poskytuje panorama města a okolí, ale i výhled od Jeseníků až po Krkonoše. Již podvacáté sem na Nový rok přicházejí turisté z ústeckého okresu, Pardubického kraje i celé České republiky, pro které je neodmyslitelným mezníkem rozhraní dvou roků života.

Navštívit Andrlův Chlum znamená začít něco nového, krásného, neopakovatelného. A tak pravidelně přicházejí v mrazu, dešti, v sluncem zalitém dni, pochodníci s krosnou na zádech, cyklisti po zdolání 21 serpentin, lyžaři bílou stopou po stezce kolem kapliček, skotačící děti na sáňkách s rodinami a domácími mazlíčky, kočí na saních ze starých časů, jezdci na koních, ale sjíždějí se i motorkáři a autoturisté. Prostě pohled do okolí i vzdálených hor z rozhledny Andrlova chlumu musí tento den všichni zažít a nové album založit účastnickým listem.

Nejinak tomu bylo letošního 1. ledna, kdy navíc krásné slunné i teplé dny závěru prosince slibovaly nádherné užití dne Nového roku. Přesto ranní zklamání s šedivou oblohou střídající mrholení s deštěm nikoho z letitých návštěvníků od plánovaného výšlapu neodradilo.

Na novoroční pouť se opět vydalo přes tisíc účastníků z řad celých rodin, kdy opět saně a lyže byly nahrazeny kočárky, a to lesní stezkou po kapličkách, 21 serpentinami projeli cyklisté z Chocně a České Třebové i celé oddíly, motorkáři i osádky osobních aut těch, kteří ze zdravotních důvodů pěší výstup již nezvládají. V cíli na vrcholu se tak sešly všechny věkové kategorie, sedmiměsíčním chlapečkem počínaje, pětadevadesátiletým Jiřím Fišarem z České Třebové konče.

V útulném prostředí chaty Hvězda v předložených kronikách bylo možné se dočíst o historii dvacetiletého konání novoročních výstupů. Protože turisté nemyslí jen na sebe, je zde i záznam o humanitární akci. Kdo přispěje do pokladničky na pomoc handicapovaným občanům, obdrží mimo účastnického listu i novoroční čtyřlístek pro osobní štěstí v daném roce.

Novoroční maraton však čekal i na pořadatele pod vedením předsedy KČT Ústí nad Orlicí Milana Richtera, kdy od 11 do 18 hodin neúnavně museli vyplnit 1023 účastnických listů s potvrzením absolvování túry zhruba 25 čtyřnohých krasavců i s legendárním Snížkem, příslušníkem Richterovy rodiny, s lišáckým výrazem pod fousky: "Však já se svezu autem".

A tak po vlastních i cizím prostředku dopravy spokojené návštěvníky Andrlova chlumu neméně přívětivě vítalo město Ústí nad Orlicí mlhou prosvítajícími poutači POUR FÉLICITER 2019.

Reklama

Výběr článků

Načítám