Hlavní obsah

S fotografiemi Petra Žůrka na cestu kolem světa

Novinky, Dana Ehlová

Světlé a vzdušné prostory malého sálu Společenského centra Kino 70 v Dobrušce jsou místem pravidelných výstav. Také říjen není v tomto směru výjimkou - výjimečná je však současná expozice představující velkoformátové fotografie Petra Žůrka z cesty kolem světa, kterou absolvoval počátkem roku 2013.

Foto: Dana Ehlová

Fotograf Petr Žůrek (vlevo) vystavuje v Dobrušce velkoformátové fotoobrazy z cesty kolem světa.

Článek

Petr Žůrek putoval po zeměkouli 57 dní, a tak symbolicky zvolil počet dnů strávených na cestě za název výstavy.

První fotografovou zastávkou se stal Krugerův národní park v Jihoafrické republice, kde svým objektivem zachycoval exotická zvířata, s nimiž se našinec setká pouze v zoo. Poté se přesunul do Hongkongu, dále na pobřeží i do vnitrozemí Austrálie, odtud na Nový Zéland a poslední "výsadek" uskutečnil na Hawaji.        

O svých fotografiích autor prohlašuje, že jsou pořízeny jediným záběrem, nebyly následně nijak upravovány, retušovány apod. Jakmile se tedy pečlivě promyšlené a připravené kompozice objevily v hledáčku Žůrkova fotoaparátu, vznikla výsledná fotografie.  

Třetí rozměr

Další fáze přichází po návratu Petra Žůrka domů. Zachycené kompozice jsou zpracovávány třemi způsoby na velkoplošné fotografické obrazy. Jednak to jsou hliníkové desky o tloušťce 3 mm s ochranou UV laminací, dále plátno napnuté na dřevěném rámu a v neposlední řadě také kašírováním tisku zezadu na akrylátové desky o tloušťce 6 mm. Právě tato forma dodává vybraným fotografiím, mezi nimiž nechybí zachycená láva vytékající do moře z vulkánu na Hawaji, třetí rozměr.

Vernisáž výstavy 57 Petra Žůrka se uskutečnila v pondělí 5. října. Zajímavostí je jistě i to, že Dobruška a její kino není pro fotografa neznámou adresou, neboť byl jako předseda Unie digitálních kin před několika lety poradcem při modernizaci tohoto zařízení, díky čemuž může dnes sedmitisícové město konkurovat kinům i v krajských městech. 

Po slavnostním úvodu výstavy následovala veřejná videoprojekce fotografií z cesty kolem světa doplněná četbou zápisků z pobytu v zahraničí. 

Reklama

Výběr článků

Načítám