Hlavní obsah

S dívčím rockem i žehnáním pramenů vstoupí v Jeseníku do nové lázeňské sezóny

Novinky, Věra Janků

Jeseník ukrytý mezi hřebeny Jeseníků a Rychlebských hor bude jistě i letos cílem mnoha turistů. Hlavní sezónu lázeňského města mezi horami je však třeba náležitě slavnostně otevřít. Přijměte tedy pozvání na slavnostní zahájení lázeňské sezóny v Jeseníku a do míst, která určila směr moderní hydroterapii.

Foto: The Apples

Sobotní večer na náměstí bude patřit také loňským předskokankám Chrise Normana The Apples

Článek

Původně byly jarní měsíce, nejen v lázeňských místech, zasvěceny čištění studánek, které jsou základem Priessnitzovy vodoléčby. Tradice očisty se během času symbolicky přenesla k oslavám zahájení lázeňské sezóny. Slavnosti zahájení lázeňské sezóny 2013 v Jeseníku propuknou 17. května a uzavřou se v neděli 19. května. A věřte, že se máte na co těšit. Zábavného programu se můžete účastnit jak přímo u jesenické radnice, tak v areálu lázní.

Na Masarykově náměstí proběhne šňůra tanečních vystoupení, koncertů, ale i divadelní představení pod širým nebem. Na pódiu se objeví vizovičtí Flereti, stálice, které nemusíme ani představovat. Nebo také The Apples! Dívčí rocková kapela s obrovským záběrem, v jejímž repertoáru můžete najít písně z 60. let, rockové pecky a samozřejmě vlastní tvorbu. „Znát je můžete z pořadu Československo má talent 2012 nebo jako „předskokanky“ loňských koncertů Chrise Normana,“ doplnil představení kapely Jiří Juráš z Městských kulturních zařízení Jeseník.

Nebude chybět ani ohňová show, kterou na jesenické náměstí přivezou mágové z polské Nisy. Také v letošním roce program ozvláštní soubory z partnerských měst. Své umění nově předvede i taneční soubor z Maďarska.

Tradičnímu slavnostnímu aktu bude přítomen zakladatel lázní a přírodní léčitel světového formátu Vincenz Priessnitz s chotí, pozvání možná přijme také zakladatel lázní v Dolní Lipové Jan Schroth. „Návštěvníci by si neměli nechat ujít projížďky koňským spřežením nebo v loňském roce nejen dětmi tolik oblíbený vláček pendlující mezi lázněmi a jesenickým náměstím,“ uvedl k programu Tomáš Rak, obchodní ředitel Priessnitzových léčebných lázní. 

V areálu lázní se můžete těšit samozřejmě na tradiční a velkolepou pochodovou show, koncerty, vernisáž fotografií Mystéria jesenické krajiny nebo podvečer s Vincenzem Priesssnitzem a hostem Janou Šulcovou.

Sobotní májové odpoledne na lázeňském hřišti bude patřit především dětem. Součástí programu bude také Den dřeva a pramenů pořádaný ve spolupráci s hnutím Brontosaurus Jeseníky. Malí i velcí se budou moci zúčastnit ekovýchovné sportovní hry v okolí Studničního vrchu nad areálem lázní. Mimo jiné v rámci programu představí své umění a práci se dřevem akademická sochařka Tereza Holá nebo studenti Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Samozřejmě nebude chybět tradiční žehnání pramenům.

Další informace: www.mkzjes.cz a www.priessnitz.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám